Ο Λουκασένκο αποκάλυψε χάρτη για το σχέδιο της ρωσικής επίθεσης 

Ο Λουκασένκο αποκάλυψε χάρτη για το σχέδιο της ρωσικής επίθεσης 
Belarusian President Alexander Lukashenko speaks during a meeting with Commonwealth of Independent States officials in Minsk on May 28, 2021. (Photo by Dmitry Astakhov / POOL / AFP) Photo: AFP

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αποκάλυψη (ηθελημένα ή όχι) του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, απευθυνόμενος σε στρατιωτικά στελέχη, παρουσίασε ένα χάρτη σχετικά με προτεινόμενα σχέδια μάχης για τα ρωσικά στρατεύματα σε όλη την Ουκρανία, με λεπτομερείς γραμμές επίθεσης της Ρωσίας προς την Ουκρανία, μερικές από τις οποίες υλοποιήθηκαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής, όπως οι δυνάμεις που εισέβαλαν στο Κίεβο από τον Βορρά και προς τη Χερσώνα από την Κριμαία.

Ωστόσο, στον χάρτη διακρίνονται αρκετές επιθέσεις που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί -με μία μάλιστα να έχει ως ορμητήριο το λιμάνι της Οδησσού με στόχο τη Μολδαβία– υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να βαδίσει στρατεύματα στη γείτονα της Ουκρανίας. 

Παράλληλα, ο Λουκασένκο μιλά για πυραυλικές επιθέσεις από τη Λευκορωσία εναντίον σημαντικών ουκρανικών στόχων.