Ο Λουκασένκο συνέλαβε και τη σύντροφο του Προτάσεβιτς- Τι συνέβη στο αεροπλάνο

AFP

Σε ανάρτησή της, η Τιχανόφσκαγια ενημέρωσε πως η Σοφία Σαπέγκα, σύντροφος του ακτιβιστή δημοσιογράφου η οποία κατάγεται από τη Ρωσία, συνελήφθη στο Μινσκ και κρατείται από τις αρχές της χώρας.

Ο Λουκασένκο φαίνεται πως δεν αρκέστηκε στη σύλληψη του Ρόμαν Προτάσεβιτς καθώς, σύμφωνα με καταγγελία της αρχηγού της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η αστυνομία προχώρησε και στη σύλληψη της συντρόφου του.

Σε ανάρτησή της, η Τιχανόφσκαγια ενημέρωσε πως η Σοφία Σαπέγκα, σύντροφος του ακτιβιστή δημοσιογράφου η οποία κατάγεται από τη Ρωσία, συνελήφθη στο Μινσκ και κρατείται από τις αρχές της χώρας.

Μάλιστα, η αρχηγός της αντιπολίτευσης ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της, όπως και του Προτάσεβιτς.

Την πληροφορία για τη σύλληψη της 23χρονης μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση του πανεπιστημίου στο οποίο φοιτά η κοπέλα. Ο εκπρόσωπός του είπε ότι η Σοφία Σαπέγκα και ο Ρόμαν Προτάσεβιτς βρίσκονταν για διακοπές στην Ελλάδα μαζί.

Η σύλληψη της Σαπέγκα επιβεβαιώθηκε και από την οικογένειά της.

Τι συνέβη στο αεροπλάνο

Ένας Λιθουανός επιβάτης της πτήσης δήλωσε πως, όταν ο Προτάσεβιτς άκουσε για αλλαγή πορείας του αεροπλάνου, άνοιξε ένα ντουλάπι, έβγαλε ένα φορητό υπολογιστή και ένα τηλέφωνο και τα έδωσε στη σύντροφό του.

Κατά την προσγείωση, ο Προτάσεβιτς χωρίστηκε αμέσως από την ίδια, πρόσθεσε.

Το Μινσκ απορρίπτει τις κατηγορίες της ΕΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κατήγγειλε σήμερα τις “αβάσιμες” κατηγορίες της ΕΕ και υπογράμμισε ότι έδρασε νόμιμα μετά την αναχαίτιση αεροσκάφους της RyanAir το οποίο κατευθυνόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας και έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, όπου συνελήφθη αντιφρονών δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτό.

Η Λευκορωσία ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μινσκ έπειτα από απειλή για τοποθέτηση βόμβας, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ την κατηγορούν ότι έστειλε μαχητικό αεροσκάφος να αναχαιτίσει το Boeing 737 της Ryanair προκειμένου να το αναγκάσει σε προσγείωση και να συλλάβει τον αντιφρονούντα Ρομάν Προτάσεβιτς.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα ικανά μας όργανα ακολούθησαν τους διεθνείς κανόνες”, επεσήμανε το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του.

Παράλληλα απέρριψε “τις αβάσιμες κατηγορίες” των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες, όπως κατήγγειλε, “πολιτικοποιούν” την υπόθεση.

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η λευκορωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιτρέψει σε ειδικούς να επισκεφθούν τη χώρα, αν αυτό χρειαστεί, προκειμένου να ερευνήσουν το περιστατικό.

Από την πλευρά της η λευκορωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της χώρας εξέδωσαν “σύσταση” προς το πλήρωμα της Ryanair μετά την προειδοποίηση για βόμβα, όμως δεν το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο Μινσκ με απειλές.