Ο Μαδούρο δέχεται ανθρωπιστική βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό

Ο Μαδούρο δέχεται ανθρωπιστική βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό
epa07328634 A handout photo made available by Miraflores Press shows President of Venezuela Nicolas Maduro participating in a government act, where he receives Venezuelan diplomatic officials from the US territory, in Caracas, Venezuela, 28 January 2019. Maduro said that he will take 'legal' actions against the sanctions imposed by the United States against the state oil company Petroleos de Venezuela (PDVSA) and its US subsidiary Citgo. EPA/MIRAFLORES PRESS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Η κυβέρνηση και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμφώνησαν να «συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για χορηγηθεί όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια είναι δυνατόν» στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Ναι» στη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας είπε τελικά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, έστω και αν επί μήνες αρνείται ότι η κατάσταση στη χώρα του συνιστά «ανθρωπιστική κρίση».

Η κυβέρνηση και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμφώνησαν να «συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για χορηγηθεί όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια είναι δυνατόν» στη Βενεζουέλα, δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Η συνεργασία αυτή πρέπει να υλοποιηθεί «χωρίς να πολιτικοποιηθεί γκροτέσκα, με νομιμότητα και σεβασμό», πρόσθεσε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος, αναφέρει η Monde.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε έπειτα από πολυήμερη επίσκεψη στη Βενεζουέλα της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουερ, με τον πρόεδρο της οποίας, ο Μαδούρο συναντήθηκε την Τρίτη.

Στις 23 Φεβρουαρίου, υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο πρώτα οι ΗΠΑ και εν συνεχεία περισσότερες πάνω από 50 κυβερνήσεις κρατών-μελών του ΟΗΕ, προσπάθησαν να περάσουν τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλε η Ουάσιγκτον και είχε αποθηκευτεί σε γειτονικές χώρες, στην Κολομβία, στη Βραζιλία και στο ολλανδικό νησί Κουρασάο.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο έκλεισε ωστόσο τα σύνορα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις, κατά τις οποίες επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλές εκατοντάδες τραυματίστηκαν στα επεισόδια εκείνης της ημέρας. Για τον Μαδούρο, η συγκεκριμένη ανθρωπιστική βοήθεια ήταν ένα πρόσχημα για να αρχίσει αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν το ένα τέταρτο από τα 30 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με έκθεσή του, περίπου 3,7 εκατομμύρια πολίτες της χώρας πάσχουν από υποσιτισμό και τουλάχιστον το 22% των παιδιών κάτω των πέντε ετών υφίστανται χρόνιο υποσιτισμό.