Ο Μακρόν ετοιμάζει αποστολή εκπαιδευτών για τους στρατιώτες στην Ουκρανία

Ο Μακρόν ετοιμάζει αποστολή εκπαιδευτών για τους στρατιώτες στην Ουκρανία
epa10725554 France's President Emmanuel Macron addresses mayors of cities affected by the violent clashes that erupted after a teen was shot dead by police last week during a meeting at the presidential Elysee Palace in Paris, France, 04 July 2023. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια επιλογή που κινδυνεύει να προσκρούσει στις κόκκινες γραμμές που έθεσαν η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο στην αρχή του πολέμου.

Η Γαλλία εντείνει τις συνομιλίες με ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους για ένα σχέδιο αποστολής στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία για την εκπαίδευση των δυνάμεών της,, μετέδωσε η Wall Street Journal.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να σφυρηλατήσει έναν συνασπισμό δυτικών χωρών πρόθυμων να κάνουν το επίμαχο βήμα της εκπαίδευσης των ουκρανικών στρατευμάτων στο έδαφος, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να υποστηρίξει το γαλλικό σχέδιο και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, την άλλη μεγάλη στρατιωτική δύναμη της ηπείρου.

Η προοπτική δυτικού προσωπικού στην Ουκρανία -είτε πολιτικού είτε στρατιωτικού- εγείρει το ακανθώδες ερώτημα του πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι σύμμαχοι εάν κάποιοι εκπαιδευτές πεθάνουν σε ένα ρωσικό χτύπημα. Η Ουάσινγκτον και το Βερολίνο ανησυχούν ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να στοχεύσει τα δυτικά στρατεύματα που θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία, παρασύροντας τη Γαλλία και άλλα έθνη απευθείας στη σύγκρουση.

Ο Μακρόν, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, σκοπεύει να ανακοινώσει ένα σχέδιο για την αποστολή εκπαιδευτών κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Νορμανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλοι ηγέτες αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γαλλία για τους εορτασμούς.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα βασικά στοιχεία της πρωτοβουλίας εξακολουθούν να συζητούνται και να επεξεργάζονται, από τον αριθμό των χωρών που επιθυμούν να συμμετάσχουν μέχρι το είδος της αποστολής που θα αναλάβουν τελικά οι εκπαιδευτές. Ανώτερος διπλωμάτης της Βαλτικής δήλωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να λάβει ένα περίγραμμα του τι σχεδιάζει να ανακοινώσει το Παρίσι.

‘Όπως σημείωσε η WSJ, οι συζητήσεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας του Μακρόν να αλλάξει τη στάση της Δύσης απέναντι στη Μόσχα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση στον πόλεμο που έχει ως στόχο να περιορίσει τις κινήσεις που η Μόσχα θα μπορούσε να εκλάβει ως κλιμάκωση. Το Βερολίνο έχει επίσης επανειλημμένα αποκλείσει την αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: wall street journal