Ο Μάριο Ντράγκι, τα ομόλογα – «σκουπίδια» και η Ελλάδα

Ο Μάριο Ντράγκι, τα ομόλογα – «σκουπίδια» και η Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε ότι στον ισολογισμό της ΕΚΤ μέσω του QE βρέθηκαν Junk bonds.

«Χλιαρή» ήταν η στάση του Μάριο Ντράγκι σχετικά με την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την επόμενη μέρα. Φυσικά ούτε λόγος για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για τα ελληνικά ομόλογα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα, “ακολούθησε” την ερώτηση απαντώντας χωρίς κανένα σχόλιο για την βελτίωση της κατάστασης και την ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, με μοναδική υπόμνηση ότι αυτό, το τέταρτο πρόγραμμα, είναι θέμα της κυβέρνησης και μόνο της κυβέρνησης…

Αυτό όμως που σχολιάστηκε περισσότερο από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου είναι ότι ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε ότι στον ισολογισμό της ΕΚΤ μέσω του QE βρέθηκαν Junk bonds (υπόθεση Steinhoff bonds).

Η ΕΚΤ αναμένεται να χάσει χρήματα -τουλάχιστον στα χαρτιά- από τα ομόλογα της Steinhoff International Holdings, τα οποία αγόρασε μέσω QE, καθώς υποβαθμίστηκαν πρόσφατα σε junk μετά από λογιστικές ατασθαλίες στην εταιρία.

Τα ομόλογα αυτά σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι δεν αποτελούν πρόβλημα στον ισολογισμό της ΕΚΤ λόγω του μικρού όγκου τους, θέτουν όμως ένα θεσμικό ζήτημα για το κατά πόσο μπορεί να συμβιβάζεται το πρόγραμμα QE με μη ασφαλείς προϋποθέσεις αγοράς.

Την ίδια ώρα η κεντρική τράπεζα κλείνει τα μάτια στα ελληνικά τραπεζικά καλυμμένα ομόλογα, για τα οποία οι τράπεζες περιμένουν το “ΟΚ” από τη Φρανκφούρτη για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Στα τέλη του 2017, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης της οποίας τα ομόλογα δεν έχουν δικαίωμα να μπουν στο πρόγραμμα QE….