Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα είναι ο… Χριστόφορος Κολόμβος του metaverse

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα είναι ο… Χριστόφορος Κολόμβος του metaverse
epa07538599 Mark Zuckerberg, CEO and co-founder of Facebook speaks during the keynote F8 Facebook Developer Conference at the McEnery Convention Center in San Jose, California, USA, 30 April 2019. EPA/JOHN G. MABANGLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 Tου Robert Hackett  

Σε ένα προφίλ του New Yorker το 2018, ο δισεκατομμυριούχος ηγέτης του Facebook περιέγραψε τη μακροχρόνια εμμονή του και την ταύτισή του με τον Καίσαρα Αύγουστο, τον πρώτο αυτοκράτορα της Ρώμης. Ο Ζούκερμπεργκ ονόμασε μάλιστα μία από τις κόρες του Αυγούστα.

Οι ομοιότητες είναι αναμφισβήτητες. Τόσο ο Ζούκερμπεργκ όσο και ο Αύγουστος εξασφάλισαν απεριόριστη ισχύ ως έφηβοι και έγιναν παγκόσμιοι κατακτητές. Και επίσης, έμειναν και οι δύο αθάνατοι στην παγκόσμια ιστορία – ή τέλος πάντων είναι μάλλον ασφαλές να υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβεί και στην περίπτωση του Ζούκερμπεργκ. 

Αν και ο Ζούκερμπεργκ βλέπει στον εαυτό του έναν σύγχρονο Αύγουστο, είναι πιθανό η κληρονομιά του να ταιριάζει περισσότερο με μια άλλη περίπλοκη ιστορική προσωπικότητα: τον Χριστόφορο Κολόμβο.

Ο Ζούκερμπεργκ προσπαθεί να χαράξει την πορεία της ανθρωπότητας προς έναν γενναίο νέο κόσμο – σε αυτή την περίπτωση, το λεγόμενο metaverse ,και όχι την Αμερική. (Ή, όπως πίστευε ο Κολόμβος, την Ασία). Οι μελλοντολόγοι οραματίζονται το metaverse ως έναν αναδυόμενο ψηφιακό κοινόχρηστο χώρο στον οποίο οι άνθρωποι θα ζουν και θα αλληλεπιδρούν. Και ο Ζούκερμπεργκ διεκδίκησε πρόσφατα τον χώρο αυτό μέσω ενός μεγάλου εταιρικού rebranding.

Ενώ ο Αύγουστος έφερε μια αίσθηση παγκόσμιας ειρήνης, ο Κολόμβος προκάλεσε αιώνες πολέμων και διεθνούς ανταγωνισμού για εξουσία, πλούτο και γη. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί υπέφεραν στα χέρια του και στα χέρια εκείνων που ήρθαν μετά από αυτόν.

Στο Web Summit, το συνέδριο που με έφερε αυτή την εβδομάδα στην Πορτογαλία – μια χώρα που ως γνωστόν αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του Κολόμβου στο εξωτερικό – παρακολούθησα μια συνέντευξη επί σκηνής από τον Chris Cox, μακροχρόνιο έμπιστο του Zuckerberg και επικεφαλής προϊόντων της Meta. Ο Nicholas Carlson, αρχισυντάκτης του Insider, έθεσε στον Cox το ζήτημα του ρόλου του Facebook σε μια γενοκτονία στη Μιανμάρ. Πώς θα μπορούσε η Meta να αποφύγει «τη δημιουργία μιας παρεμφερούς κατάστασης» σε περίπτωση που το metaverse «προχωρήσει πολύ πιο πέρα από αυτό που θα έχετε σχεδιάσει»; ρώτησε ο Carlson. 

«Μέρος αυτού που προσπαθούσαμε να κάνουμε εδώ, ξεκινώντας αυτή τη συζήτηση τώρα για το metaverse, είναι να το λανσάρουμε με το σύνολο του κλάδου. Δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα το χτίσουμε μόνοι μας», απάντησε ο Cox. Το metaverse «θα είναι κάτι που θα προκύψει πιθανώς με τον ίδιο τρόπο που προέκυψε το διαδίκτυο, δηλαδή θα υπάρξει ένα σύνολο προτύπων και πρωτοκόλλων. Θα υπάρξουν πρώιμες εμπειρίες, και θα πρέπει να γίνει ανοιχτά. Νομίζω ότι αυτό είναι καλό».

Σε κάθε περίπτωση, ούτε ο …Κολόμβος ήξερε τι επρόκειτο να ανακαλύψει.