Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τεθωρακισμένων της Ρωσίας μπορεί να έχει ξεμείνει από ανταλλακτικά

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τεθωρακισμένων της Ρωσίας μπορεί να έχει ξεμείνει από ανταλλακτικά
This handout video grab released by the Russian Defence Ministry on February 17, 2022, shows Russian tanks leaving for Russia after joint exercises of the armed forces of Russia and Belarus, as part of an inspection of the Union State's Response Force, at a firing range near Brest. - Russia said on February 15, 2022 it was pulling back some of its forces near the Ukrainian border to their bases, in what would be the first major step towards de-escalation in weeks of crisis with the West. The move came amid an intense diplomatic effort to avert a feared Russian invasion of its pro-Western neighbour and after Moscow amassed more than 100,000 troops near Ukraine's borders. (Photo by Handout / Russian Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
«Στόχος μας είναι να μειώσουμε την ικανότητα του Κρεμλίνου να διεξάγει πόλεμο εναντίον της γείτονάς του», εξήγησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νωρίτερα αυτό το μήνα.

του Christiaan Hetzner

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για να πλήξουν την οικονομία της μπορεί να έχουν αρχίσει να βλάπτουν τις στρατιωτικές της ικανότητες.

Ο κύριος κατασκευαστής τεθωρακισμένων οχημάτων της χώρας φαίνεται να έχει ξεμείνει από ανταλλακτικά για την κατασκευή και την επισκευή τεθωρακισμένων, σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook από το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Επικαλούμενο «διαθέσιμες πληροφορίες», ανέφερε ότι η κρατική εταιρεία Uralvagonzavod, η οποία κατασκευάζει άρματα μάχης όπως το T-72B3, αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή στο Nizhny Tagil.

Εκτός από την Uralvagonzavod, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης στον κόσμο που απασχολούσε σύμφωνα με πληροφορίες 30.000 υπαλλήλους πέρυσι, το εργοστάσιο τρακτέρ στο Τσελιάμπινσκ έχει επίσης ξεμείνει από εξαρτήματα ξένης προέλευσης.

«Οι συγκεκριμένες εταιρείες ειδικεύονται στην κατασκευή και επισκευή αρμάτων μάχης, καθώς και άλλου τεθωρακισμένου εξοπλισμού που χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», έγραψε το Γενικό Επιτελείο στην ανάρτησή του στο Facebook.

Οι δυτικοί σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέταξαν την πλήρη διακοπή της εξαγωγής ορισμένων εξαρτημάτων, όπως μικροτσίπ στη Ρωσία, ως μέρος ενός πακέτου κλιμάκωσης των κυρώσεων.

Tα λεγόμενα αγαθά διπλής χρήσης έχουν απαγορευτεί, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για στρατιωτικές όσο και για εμπορικές εφαρμογές.

«Στόχος μας είναι να μειώσουμε την ικανότητα του Κρεμλίνου να διεξάγει πόλεμο εναντίον της γείτονάς του», εξήγησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η στρατηγική μπορεί να λειτουργεί. Η διακοπή της κατασκευής και της επισκευής των T-72B3, καθώς και των πιο προηγμένων αλλά λιγότερο πολυάριθμων T-80 και T-90, θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να συνεχίσει την προέλασή της στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία.

Τις τελευταίες 27 ημέρες από την εισβολή του Πούτιν, οι φάλαγγες των ρωσικών τεθωρακισμένων ήταν ένας από τους κύριους στόχους επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη του στόλου Bayraktar TB2 της Ουκρανίας.

Έχουν δεχθεί επίσης σφοδρά πυρά από ομάδες πεζικού που χρησιμοποιούν πυραύλους Javelin, καθώς και ελαφρά αντιαρματικά όπλα επόμενης γενιάς (NLAW) που μπορούν να καταστρέψουν ή τουλάχιστον να ακινητοποιήσουν τα οχήματα που πλήττουν.

Τη Δευτέρα, το Γενικό Επιτελείο ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν εξουδετερώσει 509 άρματα μάχης συνολικά, μια εκτίμηση που φαινόταν να συμμερίζεται ο υποστράτηγος Mark Hertling, πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ορισμένα άρματα μάχης, είτε εγκαταλελειμμένα είτε χωρίς καύσιμα, έχουν κινηματογραφηθεί να ρυμουλκούνται από Ουκρανούς αγρότες που οδηγούν τρακτέρ.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στη Ρωσία είναι εμφανώς δύσκολο να επαληθευτούν ανεξάρτητα με οποιοδήποτε βαθμό βεβαιότητας, δεδομένου του ελέγχου στα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: Fortune.com