Ο «Μεγάλος Αναστοχασμός» γα το μέλλον της εργασίας δεν έχει τελειώσει

Ο «Μεγάλος Αναστοχασμός» γα το μέλλον της εργασίας δεν έχει τελειώσει
Photo: pixabay.com
Η πανδημία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις έφεραν νέες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Των Stacy Janiak & Stephani Long

Τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει μαζί τους μια εποχή ενδοσκόπησης, καθώς συλλογικά υπομείναμε μια περίοδο βαθιάς αναστάτωσης.

Ο «Μεγάλος Αναστοχασμός» (Great Reflection) εγκαινίασε μια νέα εποχή ενσυνειδητότητας – μια εποχή που προσφέρεται για να αναρωτηθούμε τι πραγματικά θέλουμε για το μέλλον της εργασίας και πού πρέπει να εστιάσουμε προκειμένου να το επιτύχουμε. Για ποιο λόγο υπάρχει το γραφείο; Πώς ευδοκιμεί η κουλτούρα στο υβριδικό μοντέλο; Πώς προετοιμάζουμε το εργατικό δυναμικό μας για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός ταχέως εξελισσόμενου κόσμου;

Γνωρίζουμε ότι η εργασία αλλάζει – αυτό είναι αναμφισβήτητο. Ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμη στη μέση της προσπάθειας να καταλάβουμε πώς μοιάζει το μέλλον. Αυτή η διαδικασία απαιτεί στοχευμένη, έγκαιρη και μελετημένη δράση.

Οι ηγέτες πρέπει να εκμεταλλευθούν αυτή τη στιγμή για να δώσουν τον τόνο και να καθιερώσουν πρακτικές που είναι πιο επωφελείς για το εργατικό δυναμικό τους – αλλά είναι ένα παράθυρο που μπορεί να κλείνει όσο απομακρυνόμαστε από την κορύφωση της πανδημίας, καθώς οι οργανισμοί γίνονται και πάλι λιγότερο πρόθυμοι να πειραματιστούν με πολιτικές και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αναζητούν άλλους ρόλους σε καινούργια περιβάλλοντα.

Επαναπροσδιορισμός της εργασίας

Η πανδημία ανέτρεψε τις αντιλήψεις μας για τον παραδοσιακό κόσμο της εργασίας. Ωστόσο, η διαταραχή μάς δίδαξε πώς να ηγούμαστε με δημιουργικότητα, ανθεκτικότητα και ευελιξία – όλα αυτά μπορούν να ανανεώσουν τη σκέψη μας για το πώς θα μοιάζει η εργασία και πώς μπορούμε να εξυψώσουμε τους οργανισμούς μας και να τους προετοιμάσουμε καλύτερα για το μέλλον.

Οι ηγέτες της C-suite θα πρέπει να πάρουν αυτά τα διδάγματα και να προσδιορίσουν μια στρατηγική εργασίας που λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες προτεραιότητες του οργανισμού, ενώ παράλληλα προσδιορίζει καινοτόμες τακτικές και στόχους που προωθούν τον οργανισμό.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές αναθεωρήσεις στον τρόπο με τον οποίο πολλοί από εμάς εργάζονται, στην πραγματικότητα, οι ηγέτες πιθανότατα μόλις που έχουν ξύσει την επιφάνεια των νέων μοντέλων εργασίας. Η αποσύνδεση μεταξύ του τι προσφέρουν οι εργοδότες και του τι θέλουν οι εργαζόμενοι δείχνει ότι υπάρχει ακόμη μια σημαντική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την εργασία με τρόπο που υπερβαίνει το πού οι άνθρωποι εκτελούν τα εργασιακά τους καθήκοντα: μια θεμελιώδης αναθεώρηση του κατά πόσον οι δομές μας εξακολουθούν να εξυπηρετούν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται σήμερα η εργασία.

Προτεραιότητα στη διαφάνεια των ταλέντων

Καθώς οι άνθρωποι επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να εντάσσεται η εργασία στη ζωή τους, οι εργοδότες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διατήρηση και την οικοδόμηση μιας ισχυρής εργασιακής κουλτούρας που δίνει προτεραιότητα στο ταλέντο, ακούγοντας ενεργά την ανατροφοδότηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου «επαναπροσδιορισμού».

Οι ηγέτες που δίνουν προτεραιότητα στην επικοινωνία και τη σαφήνεια μπορούν να οικοδομήσουν ένα θεμέλιο εμπιστοσύνης με τους υπαλλήλους τους και να επωφεληθούν μέσω των προσλήψεων, της διατήρησης και της δέσμευσης των εργαζομένων.

Αν και η αλλαγή μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη, είναι σχεδόν πάντα δύσκολη. Καθώς οι ηγέτες επανασχεδιάζουν τις πολιτικές και τις διαδικασίες στο χώρο εργασίας προς την υβριδική εργασία, δεν μπορούν να υποθέσουν ότι οι εργαζόμενοι θα καταλάβουν το σκεπτικό κάθε απόφασης – κι αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να εξηγήσουν οι ηγέτες το «γιατί» και το «πώς» κάθε αλλαγής. Ένα άρτια παρουσιασμένο και αποσαφηνισμένο σχέδιο για τη στρατηγική απομακρυσμένης ή υβριδικής εργασίας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων εργοδότη-εργαζομένων, καθώς και στην προσέλκυση και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηγεσία με σκοπό

Οι σημερινοί ηγέτες θα πρέπει να εδράζονται σε μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού, καθώς καθοδηγούν τους οργανισμούς μέσα από διαταραχές και αβεβαιότητα, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζουν τις στρατηγικές ανάπτυξης με μεγαλύτερη κοινωνική ευθύνη. Ο σκοπός είναι όλο και πιο σημαντικός για τους εργαζόμενους, καθώς έχει γίνει σαφές ότι οι άνθρωποι θέλουν να εργάζονται για εταιρείες που ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους αξίες.

Καθώς επαναπροσδιορίζουμε τον εργασιακό χώρο, τα check and balances πρέπει να ενσωματωθούν στις διαδικασίες επιχειρηματικού σχεδιασμού και να καταδείξουν στους εργαζόμενους και τα ενδιαφερόμενα μέρη πώς οι στρατηγικές αποφάσεις συνδέονται με έναν δηλωμένο σκοπό. Πρόκειται για μια νοοτροπία που απαιτεί σκόπιμη προσπάθεια, η οποία όμως μπορεί να αποδώσει καρπούς όταν εκτελείται σωστά με λογοδοσία, δράση και διαφάνεια.

Τώρα είναι η ώρα να επαναπροσδιορίσετε την εργασία. Θα πρέπει να αδράξουμε τη στιγμή για να υποστηρίξουμε το εργατικό δυναμικό μας και να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα τόσο για τους οργανισμούς μας όσο και για τις κοινότητές μας κατά τη διαδικασία αυτή. Και ενώ ο «Μεγάλος Αναστοχασμός» μπορεί να ακούγεται σαν άλλη μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, στην πραγματικότητα παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για μια ανανεωμένη προσέγγιση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και, εν τέλει, στην ανάπτυξη.

Η Stacy Janiak είναι επικεφαλής ανάπτυξης της Deloitte. Επί του παρόντος είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Deloitte στις ΗΠΑ και του παγκόσμιου διοικητικού συμβουλίου. Η Stephani Long είναι επικεφαλής ταλέντων της Deloitte, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των ΗΠΑ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deloitte Support Services India Private Limited.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: Fortune.com