Ο μεγάλος νικητής από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου

Ο μεγάλος νικητής από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου

Ξεχάστε την ExxonMobil και τη Chevron. Ο μεγάλος νικητής από την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου είναι η Transocean.

Οι μετοχές της εταιρείας είναι το πιο «καυτό» πράγμα στο χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα – εκτός από τη Netflix, φυσικά. Δε γνωρίζω πολλά για την Transocean. Είναι μια τεράστια υπεράκτια εταιρεία γεωτρήσεων που μπορεί να έχετε ακούσει στο παρελθόν, στην οποία ανήκε η εξέδρα άντλησης πετρελαίου που εξερράγη το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού δημιουργώντας πετρελαιοκηλίδα.

Η μετοχή της Transocean έχει κερδίσει ένα επιβλητικό 13% αυτή την εβδομάδα μόνο. Αυτή είναι η καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των μετοχών ενεργειακών εταιρειών του S&P500.

Η πορεία της Transocean και άλλων εταιρειών γεωτρήσεων τις τελευταίες ημέρες είναι άμεσο αποτέλεσμα της τεράστιας ανάκαμψης του αργού πετρελαίου, το οποίο έχει σημειώσει άνοδο 35% από τα χαμηλά επίπεδα στα μέσα Μαρτίου.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, κάποιοι έξυπνοι στη Wall Street προέβλεψαν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να πέσει μόλις στα 30 δολάρια. Τώρα πλέον, ορισμένοι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα χειρότερα πέρασαν για το πετρέλαιο. Η τιμή του έχει κλείσει με άνοδο επί έξι συνεχόμενες ημέρες, με τα τελευταία κέρδη να έρχονται μετά από μια νέα έκθεση των ΗΠΑ που αποκάλυψε ότι οι προμήθειες πετρελαίου δεν είχαν αυξηθεί όσο φημολογείτο. Η τιμή του είναι τώρα πάνω από 56 δολάρια το βαρέλι.

Ικανοποίηση από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου: Παρότι οι Αμερικανοί οδηγοί θα δυσανασχετήσουν από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, η ανάκαμψη είναι καλή είδηση για τις περισσότερες ενεργειακές εταιρείες – και τους μετόχους τους.

Όσοι πιστεύουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε ανοδική τάση μπορεί ενστικτωδώς να θελήσουν να αγοράσουν μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών όπως της Exxon και της Royal Dutch Shell. Ωστόσο, αυτοί οι ενεργειακοί τιτάνες έχουν πολύ διαφοροποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα που προστατεύουν τις τιμές των μετοχών τους (κάπως) από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Για παράδειγμα, οι δραστηριότητες διύλισης στην πραγματικότητα επωφελούνται από το λιγότερο ακριβό αργό.

Οι τιμές των μετοχών τους δεν υποχώρησαν όσο κάποιων άλλων ενεργειακών εταιρειών, οπότε είναι απίθανο να παρουσιάσουν τόσο μεγάλη ανάκαμψη.

Οι εταιρείες γεωτρήσεων επιστρέφουν: Οι πραγματικοί ωφελημένοι από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να είναι οι μετοχές των εταιρειών γεωτρήσεων, όπως της Transocean, που πραγματικά κατέρρευσαν όταν το πετρέλαιο υποχώρησε πάνω από 50% από το περασμένο καλοκαίρι. Οι δραστηριότητές τους επιβραδύνθηκαν δραματικά καθώς οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ακύρωσαν ακριβά έργα που δεν ήταν πλέον οικονομικά συμφέροντα. Εξάλλου, οι εξέδρες γεωτρήσεων βαθέων υδάτων της Transocean κοστίζουν έως και 500.000 δολάρια για ενοικίαση – την ημέρα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα μετοχών, με επικεφαλής τη μετοχή της Transocean και αντιπάλους εκείνες των Noble και Ensco, εμφάνισαν τη χειρότερη επίδοση σε ολόκληρο το δείκτη S&P 500 πέρυσι, καθώς μείωσαν μερίσματα και ακύρωναν προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών. Η ζημία ανάγκασε την Transocean να διακόψει με απότομο τρόπο τη συνεργασία της με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Στίβεν Νιούμαν.

Η Transocean είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους εξεδρών γεωτρήσεων βαθέων υδάτων στον κόσμο. Το 2014, ένα δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Transocean υπήρξε αμελής σχετικά με την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, που προκάλεσε το θάνατο 11 εργαζομένων και μια πετρελαιοκηλίδα από τη διαφυγή στο περιβάλλον σχεδόν 5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Ώρα για αγορά μετοχών; Αν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν το ανοδικό τους ράλι, πρέπει να αναμένουμε ότι η μετοχή της Transocean θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Παρότι η μετοχή σημείωσε άνοδο πάνω από 18 δολάρια αυτή την εβδομάδα, παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το παρελθόν.

Όπως γνωρίζουν οι υπάρχοντες μέτοχοι της Transocean, εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω του 60% από το υψηλό 52 εβδομάδων της στα 46,12 δολάρια – τη μεγαλύτερη απώλεια από κάθε μετοχή του S&P 500. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει πολύ περισσότερες προϋποθέσεις για να ενισχυθεί.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Morgan Stanley δήλωσε ότι «βλέπει τον πάτο» στις μετοχές των εταιρειών γεωτρήσεων πετρελαίου, όπως της Transocean. Αυτές οι μετοχές, κατά τους περασμένους μήνες, σημείωναν σταθερή άνοδο, δήλωσε η εταιρεία.

«Πιστεύουμε ότι τώρα είναι καλή στιγμή για να ενισχύσετε ή να αυξήσετε μια θέση σας σε μετοχές εταιρειών πετρελαϊκών υπηρεσιών», έγραψε ο αναλυτής της Morgan Stanley Όλε Σλόρερ σε μια έκθεση. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι μετοχές ενδέχεται να αυξηθούν κατά 30% έως 40% εάν οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων παρουσιάσουν βελτίωση, αλλά αντιμετωπίζουν μόνο 10% έως 15% απώλειες εάν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου.

«Με βάση τα όσα έχουμε δει σε προηγούμενους κύκλους, τα χαρακτηριστικά αυτά μεταφράζονται σε μια πολύ ελκυστική ανταμοιβή κινδύνου», έγραψε ο Σλόρερ.