Ο μεγιστάνας χαλκού της Κίνας μετέτρεψε τη Maike Metals σε γίγαντα – Τώρα αγνοείται

Ο μεγιστάνας χαλκού της Κίνας μετέτρεψε τη Maike Metals σε γίγαντα – Τώρα αγνοείται
epa08836774 The People’s Republic of China flag is displayed outside the West Kowloon Law Courts building in Hong Kong, China, 23 November 2020. Three pro-democracy activists, Joshua Wong Chi-fung, Ivan Lam Long Ying, and Agnes Chow Ting, have been charged for incitement to knowingly take part in an unauthorised assembly, organising an unauthorised assembly and knowingly taking part in an unauthorised assembly. EPA/JEROME FAVRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεωρείται ότι έχει συλληφθεί από την αστυνομία για ανάκριση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Του Alfred Cang

Στελέχη ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους εμπορίας χαλκού της Κίνας έχουν χάσει την επαφή με τον ιδρυτή της εταιρείας και πιστεύουν ότι έχει συλληφθεί από την αστυνομία για ανάκριση, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο He Jinbi ίδρυσε και ανέπτυξε την Maike Metals International Co. στον μεγαλύτερο εισαγωγέα ραφιναρισμένου χαλκού στην Κίνα, προτού μια κρίση ρευστότητας πέρυσι γονατίσει την εταιρεία. Οι συνάδελφοί του δεν έχουν νέα του εδώ και τουλάχιστον μία ημέρα και έχουν ενημερωθεί ότι τον πήρε η αστυνομία για ανάκριση στην επαρχία Shaanxi, στην οποία ζει, όπως δήλωσαν, ζητώντας να μην κατονομαστούν, καθώς το ζήτημα είναι ευαίσθητο.

Οι συνεργάτες του δεν ανέφεραν κάποιο λόγο για την κράτησή του. Η Maike και ο He έχουν βρεθεί στο επίκεντρο νομικών ενεργειών από τους πιστωτές από τότε που η εταιρεία αντιμετώπισε δυσκολίες πέρυσι κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων lockdown λόγω Covid στην Κίνα, όταν άρχισε να εμφανίζει καθυστερήσεις στην πληρωμή των αγορών. Το Bloomberg ανέφερε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η εμπορική της δραστηριότητα είχε σε μεγάλο βαθμό σταματήσει.

Πολλαπλές προσπάθειες επικοινωνίας με τον He και την οικογένειά του μέσω τηλεφωνημάτων και γραπτών μηνυμάτων δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Η Maike αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας της επαρχίας Shaanxi δεν απάντησε σε φαξ που ζητούσε κάποιο σχόλιο.

Η Maike μέχρι πρόσφατα ήταν υπεύθυνη για το ένα τέταρτο των εισαγωγών χαλκού της Κίνας – κάνοντας τον He έναν από τους πιο ισχυρούς παίκτες του κλάδου – και η πτώση της προκάλεσε τριγμούς σε ολόκληρο τον κλάδο.

Τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία της Κίνας δεν διστάζει να κυνηγήσει επιχειρηματίες υψηλού προφίλ, ιδίως όταν οι αυτοκρατορίες τους παραπαίουν και οι καταναλωτές βρίσκονται σε διασταυρούμενα πυρά. Ο Hui Ka Yan, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της ταλαιπωρημένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων China Evergrande Group, συνελήφθη από την αστυνομία τον περασμένο μήνα και τέθηκε υπό παρακολούθηση στην κατοικία του. Ο Chen Feng και ο Tan Xiangdong της HNA Group Co, ενός άλλοτε μεγάλου ομίλου του οποίου οι εξαγορές με βάση το χρέος έγιναν ένα πρώιμο σύμβολο της εταιρικής υπερβολής, τέθηκαν υπό κράτηση το 2021.

Τα στελέχη μπορούν να κρατηθούν ως ύποπτοι ή να βοηθήσουν σε έρευνες για άλλους. Η κράτηση δεν σημαίνει ότι θα τους απαγγελθούν κατηγορίες. Ο Guo Guangchang, του υπερχρεωμένου ομίλου Fosun, εξαφανίστηκε για λίγο το 2015. Αφού βοήθησε την αστυνομία, επέστρεψε στην εργασία του.

Ο He Jinbi ίδρυσε τη Maike με μια ομάδα φίλων το 1993 και ξεκίνησε με την εμπορία μηχανολογικών και ηλεκτρικών προϊόντων, προτού επικεντρωθεί στον χαλκό. Με ένα ευρύ δίκτυο φίλων και επιχειρηματικών επαφών, εξέλιξε τη Maike σε έναν ζωτικής σημασίας διαμεσολαβητή μεταξύ των μεγάλων διεθνών εμπόρων και των Κινέζων καταναλωτών, για να τροφοδοτήσει την ακόρεστη όρεξη της χώρας για πρώτες ύλες κατά τη διάρκεια της «υπεραγοράς» εμπορευμάτων της δεκαετίας του 2000.

Οι βαθιές διασυνδέσεις του μέσω της πραγματικής οικονομίας τον βοήθησαν να κάνει τολμηρές και επιτυχημένες επενδύσεις για το μέλλον της αγοράς χαλκού, και ήταν πρωτοπόρος στο εμπόριο χαλκού με μετρητά στην Κίνα, δανειζόμενος έναντι των τεράστιων όγκων μετάλλων που έστελνε και αποθήκευε σε αποθήκες. Στη δεκαετία του 2010, ο Maike επεκτάθηκε στον αναπτυσσόμενο τομέα των ακινήτων της Κίνας, επενδύοντας σε ξενοδοχεία και επιχειρηματικά κέντρα που αργότερα θα έμεναν άδεια για μήνες κατά τη διάρκεια των παρατεταμένων lockdown του Covid στην Κίνα, συμβάλλοντας στην περσινή κρίση ρευστότητας.

Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Maike υπέβαλε αίτημα σε δικαστήριο για «προκαταρκτική αναδιάρθρωση», καθώς επεδίωκε να αρχίσει και πάλι να εμπορεύεται μέταλλα. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη απουσία της από την αγορά έχει επιβαρύνει τη ρευστότητα στο εμπόριο χαλκού της Κίνας.

Φέτος μηνύθηκε από την ING Groep NV στο Χονγκ Κονγκ για απλήρωτο χρέος ύψους 147 εκατ. δολαρίων. Η υπόθεση αφορούσε ληξιπρόθεσμες πληρωμές που όφειλε ένας εμπορικός βραχίονας της Maike, σύμφωνα με τις δικαστικές καταθέσεις. Η Maike έχει προηγουμένως αρνηθεί να σχολιάσει την υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

  • Bank of America: Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στην Τουρκία
  • Χαμηλότερη από πέρυσι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Πηγή: fortune.com