O μετεωρολόγος των αγορών δίνει την τάση μιας συννεφιασμένης εβδομάδας

O μετεωρολόγος των αγορών δίνει την τάση μιας συννεφιασμένης εβδομάδας
The London Stock Exchange is seen during ther morning rush hour in the City of London April 11, 2011. REUTERS/Toby Melville

Αμερικανικές εκλογές, Brexit, διαμάχη για το πετρέλαιο. Τι να αναμένουμε.

Του Αν. Σ. Τσομπανίδη

Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές τείνουν να διαφοροποιηθούν από τα στενά εύρη στα οποία κυμαινόταν οι βασικές αξίες διαπραγμάτευσήw τους. Αφορμή για την βραχυπρόθεσμη αλλαγή των βαρομετρικών πεδίων έδωσαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που ορισμένες δείχνουν ασάφεια και οριακά ποσοστά ως προς την έκβαση του αποτελέσματος των Προεδρικών Εκλογών στις ΗΠΑ.

Έτσι με επίκεντρο τον δείκτη των 30 σημαντικότερων μετοχών των αμερικάνικων βιομηχανικών εταιρειών επιβεβαιώνεται, προς το παρόν, η ισχυρή στήριξη του Dow Jones στις 17.500 μονάδες επίπεδο μέχρι του οποίου η πυξίδα δεν διαβλέπει ακόμη μονιμότερη αλλαγή υπέρ του βαρομετρικού χαμηλού που θα παραπέμπει σε μονιμότερη διορθωτική κίνηση των μετοχών με εφαλτήριο τις ΗΠΑ.

Αντίθετα η διστακτικότητα της FED ετεροχρονίζει και πάλι την βόρεια, μετά από 8 χρόνια, κατεύθυνση των δολαριακών επιτοκίων που με αρκετά ισχυρή πιθανότητα τοποθετείται στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Οι ανωτέρω δύο παράμετροι δεν ενσωματώθηκαν στην καταμέτρηση της πυξίδας με αποτέλεσμα να μην διαγνωσθεί η διαφορά πιέσεων κατά του δολαρίου και υπέρ του ευρώ. Σε κάθε, πάντως, περίπτωση, και με βάση τις τεχνικές υποδείξεις της πυξίδας, η ισχύς του ευρώ δεν φαίνεται να εισέρχεται σε μια μεσοπρόθεσμη τάση καλοκαιρίας.

ΕΥΡΩ-ΔΟΛΑΡΙΟ

Καθαρά πολιτικό υπόβαθρο και όχι πάντως θεμελιώδη αιτιολογία ενσωματώνει η τρέχουσα διαφορά πιέσεων κατά του δολαρίου. Πάντως και η κίνηση αυτή είναι ενταγμένη στο μεσοπρόθεσμο εύρος της βασικής ισοτιμίας(1,09-1,1350 δολάρια ανά ευρώ) όπως την έχει προσδιορίσει η πυξίδα από τον περασμένο Μάιο 2016.

ΕΥΡΩ-ΔΟΛΑΡΙΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1/1/16 -4/11/16
ΕΥΡΩ-ΔΟΛΑΡΙΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1/1/16 -4/11/16
ΕΥΡΩ-ΔΟΛΑΡΙΟ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1/1/16 -4/11/16

ΔΟΛΑΡΙΟ-ΓΙΕΝ

Και εδώ βρισκόμαστε στην διάμεσο του μεσοπρόθεσμου εύρους που η πυξίδα το τοποθετεί στο 100,50-105,50 γιέν ανά δολάριο. Ενσωματώνοντας και τον όποιο κίνδυνο από την έκβαση των Προεδρικών Εκλογών θα ήμασταν bearish για το δολάριο μόνον εάν το τελευταίο διασπάσει με ισχύ την αντίσταση των 102,5 γιέν επίπεδο από το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει μία νοτιότερη κατεύθυνση.

ΣΤΕΡΛΙΝΑ-ΔΟΛΑΡΙΟ

Η υψηλή μεταβλητότητα της ισοτιμίας προσπαθεί, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, να οριοθετηθεί στο εύρος των 1,21-1,2350 δολαρίων ανά στερλίνα. Για να έχουμε όμως σχετικά μονιμότερο ούριο άνεμο υπέρ του βρετανικού νομίσματος θα πρέπει να γίνει μία βόρεια διάσπαση της περιοχής των 1,25-1,2580 δολαρίων ανά στερλίνα.

ΣΤΕΡΛΙΝΑ-ΔΟΛΑΡΙΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1./1/16-4/11/16
ΣΤΕΡΛΙΝΑ-ΔΟΛΑΡΙΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1./1/16-4/11/16
ΣΤΕΡΛΙΝΑ-ΔΟΛΑΡΙΟ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1./1/16-4/11/16

ΕΥΡΩ-ΣΤΕΡΛΙΝΑ

Mε ένα διαφορετικό σενάριο προσέγγισης των βαρομετρικών πιέσεων, λόγω και διαφορετικών ομάδων επενδυτών που κινούνται σε αυτό το ζευγάρι νομισμάτων, η στερλίνα θα επιχειρήσει να δοκιμάσει την ισχυρή στήριξη των 0,8850 λιρών ανά ευρώ· κάτι που είχαμε επισημάνει στην αναφορά μας στις 21/10/16. Και αυτή η εξέλιξη εν μέρει θα αντανακλά και τα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης σε αντιπαραβολή με το ρόλο του καταφυγίου που θέλει να ισχυροποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά και την πρόσφατη ανάγκη πολιτικής υιοθέτησης ενός Soft Brexit από την κυβέρνηση.

S&P 500

O αντιπροσωπευτικότερος, για την προσέγγιση της τάσης, δείκτης των 500 μεγαλύτερων σε χρηματιστηριακή αξία αμερικανικών εταιρειών φαίνεται να εισέρχεται σε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση με πρώτο κανάλι στήριξης τις 2030 μονάδες. Εαν υπάρξει μονιμότερη κακοκαιρία αυτή θα διαφανεί από την περαιτέρω νότια κίνηση και διάσπαση των 1930 μονάδων. Κάτι που προς το παρόν δεν διαφαίνεται.

ΔΕΙΚΤΗΣ S&P 500 ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1/1/16-4/11/16
ΔΕΙΚΤΗΣ S&P 500 ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1/1/16-4/11/16
ΔΕΙΚΤΗΣ S&P 500
ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1/1/16-4/11/16

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η διαπραγμάτευση της τιμής του μαύρου χρυσού φαίνεται να εισέρχεται και αυτή σε μια δοκιμασία αλλαγής της ανοδικής τάσης που ξεκίνησε από τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα θεμελιώδη όμως και η πολιτική του OPEC κάνει τους insiders να δίνουν υψηλότερη πιθανότητα προς μία περαιτέρω διορθωτική κίνηση με επόμενη ισχυρή στήριξη τα 42 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα σε εκ νέου απόπειρα βόρειας κίνησης θα υπάρχει ισχυρή στήριξη στα 45,5 δολάρια το βαρέλι.

ΧΡΥΣΟΣ

Επιβεβαιώθηκε η προηγούμενη πρόγνωση μας για την στήριξη της διαπραγμάτευσης του κίτρινου μετάλλου στην περιοχή των 1250 δολαρίων ανά ουγγιά. Από εκεί ήταν φυσική η ανοδική αντίδραση προς την περιοχή των 1300 δολαρίων αξία που βρίσκεται ακριβώς στο μέσο του μεσοπρόθεσμου εύρους (1250 -1350 δολαρίων ανά ουγγιά.). Η αγορά πάντως αυτή παραμένει στατική με αρνητικές θεμελιώδεις παραμέτρους να απορρέουν από την αύξηση των πωλήσεων χρυσού από τις Κεντρικές Τράπεζες αλλά και την χαμηλότερη επενδυτική και καταναλωτική ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

*Ο Αν. Σ. Τσομπανίδης είναι πιστοποιημένος επενδυτικός σύμβουλος από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.Η τεχνική υποστήριξη ανήκει στην ελληνικής τεχνογνωσίας πλατφόρμα εφαρμοσμένης επενδυτικής πληροφόρησης Trading Vectors. Οι ανωτέρω απόψεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση προτροπή για αγορές η πωλήσεις μετοχών καθώς και άλλων επενδυτικών αξιών.