Ο Μοσκοβισί στην Αθήνα – Στο προσκήνιο τα «καυτά» θέματα της αξιολόγησης

Ο Μοσκοβισί στην Αθήνα – Στο προσκήνιο τα «καυτά» θέματα της αξιολόγησης

Τα εργασιακά, οι διωτικοποιήσεις και το πρωτογενές πλεόνασμα σε πρώτο πλάνο εν όψει της αξιολόγησης το Σεπτέμβρη. 

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Ποια είναι τα φλέγοντα ζητήματα

Η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκει να πείσει από νωρίς τους εταίρους ότι το πρόγραμμα θα μπορέσει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα και ότι τον Σεπτέμβρη θα είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο πρωθυπουργός, θα συζητήσει με τον επίτροπο των Οικονομικών και Δημοσιονομικών υποθέσεων για την κατάρτηση του μακροπρόθεσμου σχεδίου που θα αφορά την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% για τα έτη 2019-2020. Αυτός ο στόχος φαίνεται άπιαστος τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς της ΤτΕ με τον Γιάννη Στουρνάρα να ζητά μείωση του στόχου στο 2%.  Τα καυτά θέματα των εργασιακών και της παιδείας θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων ενώ ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί θα πρέπει να πείσουν τον Γάλλο επίτροπο ότι μέχρι το Φθινόπωρο θα έχουν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν στο Υπερταμείο για την Αξιοποίηση Δημόσιας Περιουσίας, στην σύσταση της διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθώς και στα θέματα των οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες και των ιδιωτικοποιήσεων.

Η ατζέντα της επίσκεψης του Πιέρ Μοσκοβισί

Ο κ. Μοσκοβισί φτάνει στην Αθήνα και στις 12:30 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια θα έχει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος  Κατρούγκαλος, Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ακολούθως, ο επίτροπος κ. Μοσκοβισί και ο κ. Τσακαλώτος, θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί με ομιλία που θα απευθύνει στη Βουλή των Ελλήνων, στην Ολομέλεια των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.