«Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας θερμός φιλέλληνας»

«Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας θερμός φιλέλληνας»

Ο έμπιστος δικηγόρος και στενός φίλος του Μαντέλα, μιλάει για όσα έζησε δίπλα του.

Όταν το 1941 έφυγε άρον-άρον με τους γονείς του και τα αδέρφια του από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας, με προορισμό την Κρήτη, ο Γιώργος Μπίζος δεν φανταζόταν πως η μοίρα τον προόριζε να γράψει ιστορία σε μια χώρα άγνωστη και μακρινή. Παλεύοντας με τα κύματα για τρία συνεχόμενα μερόνυχτα μέσα σε μια ψαρόβαρκα, ενημερώθηκαν από ένα συμμαχικό πλοίο που βρέθηκε μπροστά τους πως η Κρήτη είχε καταληφθεί κι έτσι έβαλαν πλώρη για Αλεξάνδρεια. Μετά από τρεις μήνες παραμονής στην Αίγυπτο, κατέληξαν στη Νότιο Αφρική.

Στην καινούργια του πατρίδα, ο Γιώργος Μπίζος ανακάλυψε πως τα δικαιώματα των έγχρωμων καταπατούνται βάναυσα κι έτσι αποφάσισε να γίνει δικηγόρος προκειμένου να τους υπερασπιστεί. Στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον Νέλσον Μαντέλα και αμέσως αναπτύχθηκε μεταξύ τους μια βαθιά και ειλικρινής φιλία, που διήρκεσε 65 έτη. Μάλιστα, αρκετά χρόνια μετά συνέταξαν μαζί το Σύνταγμα της Νοτίου Αφρικής, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Google: Το όνομα «Νέλσον Μαντέλα» κυριάρχησε στη μηχανή αναζήτησης

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ. Ο Γιώργος Μπίζος συνάντησε για πρώτη φορά τον Νέλσον Μαντέλα το 1948 στο Πανεπιστήμιο Γουιτγουότερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ. Την περίοδο εκείνη ο Μαντέλα ολοκλήρωνε τις σπουδές του στη Νομική, ενώ ο Γιώργος Μπίζος ήταν στα πρώτα έτη φοίτησης. «Μιλούσε συνεχώς στους φοιτητές για τις φυλετικές διακρίσεις και τον παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Στη συνέχεια, μου έδινε υποθέσεις για φτωχούς ανθρώπους και πολιτικές δίκες χωρίς χρήματα. Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας πολύ καλός δικηγόρος και είχε γίνει αρκετά γνωστός μέσα από τις δράσεις του, σε μια δίκη ο δικαστής τον αμφισβήτησε. Του ζήτησε το πιστοποιητικό του, το οποίο δεν είχε μαζί του, και τελικά δεν του επέτρεψε να συνεχίσει. Πήγα στο Ανώτατο Δικαστήριο να τον υπερασπιστώ, ζητώντας την παραίτηση εκείνου του δικαστή για ρατσιστικούς λόγους, αφού όλοι γνωρίζαμε τον Νέλσον Μαντέλα. Κερδίσαμε την υπόθεση κι έτσι γεννήθηκε μεταξύ μας μια βαθιά και μακρόχρονη φιλία», δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο 85χρονος δικηγόρος.

Διαβάστε περισσότερα στα parapolitika.gr