Ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θα καθορίσει και το μέλλον του Ερντογάν;

Ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θα καθορίσει και το μέλλον του Ερντογάν;
epa07112718 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses the parliament in Ankara, Turkey 23 October 2018. Erdogan is expected to address the parliament on the case of Saudi journalist Jamaal Khashoggi. Saudi Arabian official media on 19 October reported that journalists Jamal Khashoggi died as a result of a physical altercation inside the kingdom's consulate in Istanbul, where he was last seen entering on 02 October for routine paperwork. EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην συνήθως υποτονική καλοκαιρινή Κωνσταντινούπολη, ένα άτυπο δημοψήφισμα για τον Ερντογάν αναμένεται να λάβει χώρα στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές.

H Κωνσταντινούπολη συνήθως κατεβάζει ταχύτητα στα τέλη Ιουνίου. Το σχολικό έτος έχει τελειώσει και πολλές οικογένειες της Κωνσταντινούπολης έχουν ήδη πάει σε τουριστικά θέρετρα στις ακτές ή στα χωριά τους στην Ανατολία για διακοπές. Εκτός από τις τουριστικές περιοχές στο κέντρο της πόλης, οι δρόμοι της πόλης των 16 εκατομμυρίων αδειάζουν αυτή την εποχή. Αλλά σήμερα όλα είναι διαφορετικά. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι ανέστειλαν τις διακοπές τους αυτή την Κυριακή για να ψηφίσουν στις επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου δημάρχου της Πόλης ανάμεσα στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου και τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν στην πρώτη θέση τον Ιμάμογλου οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σκληρό πλήγμα για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ Τούρκος πολιτικός αναλυτής που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε κερδίσει οριακά τις εκλογές τον περασμένο Μάρτιο, αλλά το Κόμμα Δικαοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν κατόρθωσε να πείσει την κεντρική εκλογική επιτροπή να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον Γιλντιρίμ» λέει η ίδια πηγή στο ΑΠΕ- ΜΠΕ εκτιμώντας ότι «η απόφαση αυτή μάλλον έκανε περισσότερο κακό στο ΑΚΡ παρά καλό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί Τούρκοι βρήκαν άδικη την ακύρωση της νίκης του Ιμάμογλου. Η δυσαρέσκεια φαίνεται να επεκτείνεται ακόμη και στους οπαδούς του κόμματος του Ερντογάν. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η αντιπολίτευση μπορεί να υπολογίζει σε ακόμα μεγαλύτερη νίκη αυτή τη φορά»

Όπως μεταδίδει και ο ανταποκριτής του Der Spiegel στην Πόλη ακόμη και ο Ερντογάν έχει καταλάβει ότι θα κερδίσει ο Ιμάμογλου και δεν εκτέθηκε ιδιαίτερα υπέρ του Γιλντιρίμ.

Στις αφίσες στους δρόμους της Πόλης βλέπουμε σχεδόν αποκλειστικά τον Γιλντιρίμ χωρίς τον Ερντογάν.

«Συνεργάτες του Ερντογάν λένε ότι οι δημοσκόποι έχουν προειδοποιήσει τον Πρόεδρο ότι η μακροχρόνια παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης συνέβαλε στην ήττα στις τακτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου. Οι αντίπαλοί του υποψιάζονται ότι ο Ερντογάν ήδη προσπαθεί να διασκεδάσει την ήττα μετατοπίζοντας την ευθύνη αποκλειστικά στον Γιλντιρίμ» γράφει το Spiegel.

Η παρέμβαση Οτσαλάν

Λίγο πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση, ακόμη και ο έγκλειστος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν απηύθυνε μάλιστα έκκληση στους Κούρδους ψηφοφόρους να κρατήσουν ουδέτερη στάση. Η κίνηση αυτή του Οτσαλάν κρίθηκε ως παρέμβαση για να αποδυναμωθεί η κουρδική υποστήριξη στον Ιμάμογλου, γεγονός που θα ενίσχυε τις πιθανότητες του Γιλντιρίμ.

«Αυτό δεν ήταν όμως καθόλου πειστικό. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP δεν πείστηκε από την παρέμβαση Οτσαλάν και επαναβεβαίωσε την εκλογική του στήριξη στον Ιμάμογλου».

«Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης βρίσκεται στα πρόθυρα της νίκης», δήλωσε ο αναλυτής Σελίμ Σατζάκ. «Επιπλέον, οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το ΑΚΡ, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να είναι σε σύγχυση».

Δημοψήφισμα για τον Ερντογάν

Οι προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος να αποτρέψουν την επικείμενη νέα ήττα στην Πόλη εξακολουθούν να δείχνουν ένα πράγμα πάνω απ΄ όλα: Ο Πρόεδρος Ερντογάν φοβάται ότι μια δεύτερη νίκη της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να αποδειχθεί κάτι περισσότερο από ένα τοπικό γεγονός: Θα μπορούσε να έπληττε το ηγεμονικό προφίλ του Ερντογάν και θα διεύρυνε τις υπάρχουσες ρωγμές στο AKP, καθώς αρκετά πρώην ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προσπαθούν ήδη να ιδρύσουν το δικό τους κόμμα.

«Αν η Κωνσταντινούπολη χαθεί τώρα για τον Ερντογάν, η ισορροπία τής εξουσίας στη χώρα θα αλλάξει. Μια νίκη του Ιμάμογλου θα ήταν το τέλος των 16 ετών αδιαμφισβήτητης, απόλυτης εξουσίας του ΑΚΡ και η Τουρκία θα βρεθεί στην αρχή του τέλους της εποχής του Ερντογάν» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

O δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης Μουράτ Σαμπουντσού, που ήταν περισσότερο από ένα χρόνο στη φυλακή, ως πρώην εκδότης της αντιπολιτευόμενης Cumhuriyet (Τζουμχουριέτ), λέει ότι η εκλογική μάχη της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα «δημοψήφισμα για τον Ερντογάν».

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν μπορεί να προσφέρει άλλωστε πολλά καλά νέα στους ψηφοφόρους στο εγγύς μέλλον. Η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας θα συνδυαστεί αναγκαστικά με μέτρα λιτότητας, τα οποία θα επιβαρύνουν πολλούς απλούς πολίτες. Σε μόνιμη σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν κατευθύνεται επίσης προς μια νέα σύγκρουση με την ΕΕ σχετικά με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ

Για πολύ καιρό η τουρκική αντιπολίτευση ήταν, κατακερματισμένη, απογοητευμένη από τις συνεχείς ήττες. Τώρα ο άγνωστος μέχρι πρόσφατα Ιμάμογλου την έχει αναγεννήσει. Σε αντίθεση με πολλούς από τους προκατόχους του, είναι σε θέση να προσελκύσει ευρεία τμήματα του πληθυσμού με το μήνυμα του συμφιλίωσης. Το σύνθημά του “ey cok güzel olacak” (όλα θα είναι εντάξει) έχει από καιρό γίνει κυρίαρχο στο Διαδίκτυο.

Όπως γράφει το Spiegel «η δημοτικότητα του Ιμάμογλου δείχνει πόσοι άνθρωποι στην Τουρκία επιθυμούν την ισορροπία μετά από χρόνια πόλωσης και επιθετικότητας από την κυβέρνηση. Είναι επίσης μια έκφραση της δύναμης της Τουρκικής Δημοκρατίας».