Ο νέος οικονομικός διευθυντής της Moderna έμεινε στο πόστο του…μια μέρα

Ο νέος οικονομικός διευθυντής της Moderna έμεινε στο πόστο του…μια μέρα
epa08247563 Signs at the main entrance for the biotech firm Moderna, are seen outside the company's Norwood facilities in Norwood, Massachusetts, USA 25 February 2020. Moderna has announced that they have shipped mRNA Vaccine Against Novel Coronavirus (mRNA-1273) to the National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), a part of the National Institutes of Health (NIH) to be used in the planned Phase 1 study in the United States. EPA/CJ GUNTHER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Sheryl Estrada

Στις 11 Απριλίου, η Pfizer και η Moderna – δύο από τους κορυφαίους παραγωγούς εμβολίων κατά του COVID-19 στις ΗΠΑ – ανακοίνωσαν χωριστά τους νέους οικονομικούς διευθυντές τους. Και οι δύο οικονομικοί διευθυντές ξεκίνησαν τον Μάιο. Ο ένας εξακολουθεί να είναι οικονομικός διευθυντής· ο άλλος όχι.

Η Moderna ανακοίνωσε στις 11 Μαΐου ότι ο CFO της εταιρείας, Jorge Gomez, ο οποίος ξεκίνησε επίσημα τη δουλειά του στις 9 Μαΐου, αποχώρησε. Η αποχώρησή του ήρθε στον απόηχο της δημόσιας αποκάλυψης της 10ης Μαΐου από την Dentsply Sirona Inc., τον πρώην εργοδότη του Gomez, για μια συνεχιζόμενη εσωτερική έρευνα σχετικά με ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών αναφορών, δήλωσε η Moderna.

Η Dentsply Sirona, ένας αμερικανικός κατασκευαστής οδοντιατρικού εξοπλισμού, ανέφερε στην έκθεση αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2022 στις 10 Μαΐου ότι η εταιρεία κατέθεσε το έντυπο 12b-25, μια κοινοποίηση καθυστερημένης υποβολής, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) λόγω εσωτερικής έρευνας.

Η επιτροπή ελέγχου και οικονομικών του διοικητικού συμβουλίου της Dentsply ξεκίνησε την έρευνα τον Μάρτιο του 2022 με επίκεντρο «τη χρήση κινήτρων από την εταιρεία για την πώληση προϊόντων σε διανομείς κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2021 και κατά πόσο τα εν λόγω κίνητρα καταγράφηκαν λογιστικά με κατάλληλο τρόπο και ο αντίκτυπος των εν λόγω πωλήσεων γνωστοποιήθηκε επαρκώς στις περιοδικές εκθέσεις της εταιρείας που κατατέθηκαν στη SEC», σύμφωνα με το έντυπο 12b-25.

Η επιτροπή ελέγχου εξετάζει επίσης «ισχυρισμούς ότι ορισμένα πρώην και νυν μέλη της ανώτερης διοίκησης κατηύθυναν τη χρήση των εν λόγω κινήτρων και άλλων ενεργειών από την εταιρεία για την επίτευξη των στόχων αποζημίωσης των διευθυντικών στελεχών το 2021».

Ρώτησα τη Moderna αν γνώριζε για την έρευνα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης του Gomez. «Η Moderna έλαβε γνώση της εσωτερικής έρευνας στην Dentsply χθες μέσω της δημόσιας υποβολής της εταιρείας», μου είπε την Τετάρτη η Colleen Hussey, ανώτερη διευθύντρια εταιρικών επικοινωνιών. Ρώτησα αν ο Gomez παραιτήθηκε ή απολύθηκε, αλλά η Moderna αρνήθηκε να απαντήσει. Ο David Meline, ο πρόσφατα συνταξιοδοτημένος οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, ανέλαβε εκ νέου τον ρόλο του στις 11 Μαΐου, ενώ η Moderna ξεκινάει εκ νέου την αναζήτησή της για νέο οικονομικό διευθυντή. Η πρώτη εβδομάδα συνταξιοδότησης του Meline μετατράπηκε στην πρώτη εβδομάδα επιστροφής του στη δουλειά.

Για να αντλήσω πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες διαχείρισης του εσωτερικού κινδύνου απάτης στις εταιρείες, συνομίλησα με τον Dan Lefler, ομότιμο εταίρο της δικηγορικής εταιρείας Irell & Manella LLP του Λος Άντζελες.

«Οι οικονομικές καταστάσεις καταρτίζονται από το οικονομικό τμήμα μιας εταιρείας», λέει ο Lefler. «Και αυτή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για να γίνουν τα πράγματα σωστά. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι οι ελεγκτές και η τρίτη είναι η επιτροπή ελέγχου. Βασίζεστε στους ελεγκτές για να κάνουν τις δύσκολες ερωτήσεις και να γνωρίζουν ποιες είναι οι περιοχές που πρέπει να εξεταστούν – και βασίζεστε στην επιτροπή ελέγχου για να κάνει το ίδιο πράγμα».

«Αλλά, στο τέλος της ημέρας, είναι ο οικονομικός διευθυντής και ο ελεγκτής και οι άνθρωποι που χειρίζονται πραγματικά τους λογαριασμούς της εταιρείας στους οποίους βασίζεστε για να βεβαιωθείτε ότι κάνουν τα πράγματα σωστά», λέει.

Ποιος διασφαλίζει λοιπόν ότι ένας οικονομικός διευθυντής δεν εμπλέκεται σε απάτες; «Η απάντηση είναι η επιτροπή ελέγχου και η ελεγκτική εταιρεία», μου είπε ο Lefler. «Πιστεύω ότι οι περισσότεροι οικονομικοί διευθυντές προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα σωστά. Υπάρχουν πολλές κυρώσεις για τους ανθρώπους αν κάνουν λάθη». Για αρχή, «εάν η έρευνα της επιτροπής ελέγχου καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάποιος ενήργησε συνειδητά ανάρμοστα, μπορεί να παραπέμψει το ζήτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

Ρώτησα επίσης τον Lefler τι συμβαίνει αν υπάρξει μια περίπτωση που τα στελέχη αποζημιώνονται λανθασμένα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διατάξεις clawback στις συμφωνίες αποζημίωσης στελεχών αποτελούν σήμερα βέλτιστη εταιρική πρακτική.

Πηγή: Fortune.com