Ο νέος λόγος που βρήκε ο Ερντογάν για να τα βάλει με την Ευρώπη

Ο νέος λόγος που βρήκε ο Ερντογάν για να τα βάλει με την Ευρώπη
epa07112809 Turkish President Recep Tayyip Erdogan waves before addressing the parliament in Ankara, Turkey 23 October 2018. Erdogan is expected to address the parliament on the case of Saudi journalist Jamaal Khashoggi. Saudi Arabian official media on 19 October reported that journalists Jamal Khashoggi died as a result of a physical altercation inside the kingdom's consulate in Istanbul, where he was last seen entering on 02 October for routine paperwork. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφορμή στάθηκε η σύνοδος της ΕΕ με Άραβες ηγέτες.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή η τελευταία συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής με Άραβες ηγέτες στην Αίγυπτο μερικές ημέρες μετά την εκτέλεση στη χώρα αυτή εννέα καταδικασμένων σε θάνατο.

«Μπορείτε να μιλάτε ακόμη για δημοκρατία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετείχαν σε σύνοδο κορυφής με τον (Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ) αλ-Σίσι που έβαλε να εκτελέσουν την περασμένη εβδομάδα εννέα νέους ανθρώπους;», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Δεν είναι δυνατό να το καταλάβουμε αυτό. Η ΕΕ δεν είναι ειλικρινής», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στην Γκιρεσούν (Κερασούντα, βόρεια Τουρκία). «Η ιστορία θα το θυμάται αυτό».

Λίγο νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε καταγγείλει την «υποκρισία» της ΕΕ επειδή συμμετείχε σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε προχθές, Κυριακή, και χθες, Δευτέρα, στην ανατολική Αίγυπτο.

«Το ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέκονται δίπλα στον Σίσι και τον υποστηρίζουν λίγο μετά την εκτέλεση εννέα νέων ανθρώπων (…), είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά, υποκρισία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Σήμερα, όταν κοιτάζουμε τους ευρωπαίους ηγέτες, δεν υπάρχουν πια αξίες, μόνο συμφέροντα», συνέχισε ο τούρκος υπουργός.

Εννέα κατάδικοι εκτελέσθηκαν δι’ απαγχονισμού την Τετάρτη στην Αίγυπτο για τη δολοφονία του γενικού εισαγγελέα της χώρας το 2015 στο Κάιρο.

Ουδείς είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, όμως η αστυνομία είχε ανακοινώσει πως συνέλαβε μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από το Κάιρο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο είναι σχεδόν ανύπαρκτες μετά την καθαίρεση το 2013 του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, προερχόμενου από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και συμμάχου του προέδρου Ερντογάν, από τον αιγυπτιακό στρατό που διοικούσε τότε ο στρατηγός Σίσι.

Ο Ερντογάν, ο οποίος χαρακτηρίζει «πραξικοπηματία» τον σημερινό πρόεδρο της Αιγύπτου, δήλωσε το Σάββατο πως «δεν μπορεί να δεχθεί» τις εκτελέσεις της περασμένης εβδομάδας και είχε καταγγείλει «ένα αυταρχικό, ακόμη και ολοκληρωτικό σύστημα».

Εντούτοις ο αρχηγός του τουρκικού κράτους έχει αναφερθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια σε ενδεχόμενη επαναφορά στη χώρα του της θανατικής ποινής, η οποία έχει καταργηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, η οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε νεκρό σημείο. Όμως ένα τέτοιο μέτρο θα έκλεινε τις πύλες της ΕΕ για την Τουρκία.