Ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είναι πρώην κομάντο και αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος

Ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ είναι πρώην κομάντο και αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος
Naftali Bennett, Israeli parliament member from the Yamina party, gives a statement at the Knesset, Israel's parliament, in Jerusalem on June 6, 2021. - In power for 12 consecutive years, Israel's embattled Prime Minister Benjamin Netanyahu faces being toppled by a motley coalition of lawmakers united only by their shared hostility towards him. Under the agreement, the right-wing nationalist Bennett would be premier for two years, to be replaced by the centrist Yair Lapid of the Yesh Atid party in 2023. (Photo by Menahem KAHANA / AFP) Photo: AFP

Ένας πρώην κομάντο και αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος είναι πλέον στον πρωθυπουργικό θώκο του Ισραήλ. Ο λόγος για τον Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτη του ασυνήθιστου συνασπισμού, ο οποίος περιλαμβάνει κόμματα από τη δεξιά, την αριστερά και το κέντρο.

Μάλιστα, το δικό του εθνικιστικό κόμμα, η Yamina, κέρδισε μόνο λίγες έδρες στις τελευταίες γενικές εκλογές.

Σημειώνεται πως, παρότι του είχε γίνει πρόταση συνεργασίας και από τον Νετανιάχου, τελικά ο κ. Bennett συμμάχησε με τον κ. Lapid, με τον οποίο έχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές.

Η πολιτική του

Ο Ναφτάλι Μπένετ αντιτίθεται στην ανεξαρτησία των Παλαιστινίων και είναι ένθερμος υποστηρικτής των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ. Μάλιστα επέκρινε τον Νετανιάχου όταν συμφώνησε να επιβραδύνει την ανέγερση οικισμών λόγω πιέσεων από τον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο Μπένετ, 49 ετών σήμερα, κάποτε θεωρούνταν προστατευόμενος του Νετανιάχου, του οποίου ήταν προσωπάρχης από το 2006 έως το 2008. Στη συνέχεια έφυγε από το κόμμα Λικούντ και εντάχθηκε στο δεξιό εθνικό θρησκευτικό κόμμα της εβραϊκής εγχώριας τάξης. Με αυτό κατάφερε να εκλεγεί στο κοινοβούλιο το 2013.

«Είναι ένας δεξιός ηγέτης, σκληροπυρηνικός σε θέματα ασφαλείας, μα ταυτόχρονα πολύ ρεαλιστής» είπε ο Γιοχάναν Πλέσνερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ, που γνωρίζει τον Μπένετ εδώ και χρόνια και υπηρέτησε μαζί του στις ένοπλες δυνάμεις.

Άριστος γνώστης της Αγγλικής, ο κ. Μπένετ εμφανίζεται συχνά σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, υπερασπιζόμενος τις ενέργειες του Ισραήλ.

«Σύγχρονος ορθόδοξος Εβραίος»

Ο Μπένετ, ένας σύγχρονος ορθόδοξος Εβραίος, θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ που φορά τακτικά «κιπά». Ζει στη Ραανάνα, προάστιο του Τελ Αβίβ, αντί για τους οικισμούς τους οποίους υποστηρίζει.

Γεννήθηκε στη Χάιφα, από γονείς που είχαν έρθει από την Αμερική. Έζησε διαδοχικά μεταξύ βόρειας Αμερικής και Ισραήλ, σπουδάζοντας και δουλεύοντας. Στο διάστημα αυτό καλλιέργησε μια εικόνα που είναι ταυτόχρονα σύγχρονη, θρησκευόμενη και εθνικιστική.

Αφού υπηρέτησε στην επίλεκτη μονάδα καταδρομών Σαγερέτ Ματκάλ, σπούδασε στη Νομική, στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. Το 1999 ίδρυσε την Cyota, εταιρεία λογισμικού η οποία πωλήθηκε το 2005 στην αμερικανική RSA Security αντί 145 εκατ. δολαρίων.

Ο Μπένετ έχει πει πως η πικρή εμπειρία του πολέμου του 2006 κατά της Χεζμπολά τον ώθησε να ασχοληθεί με την πολιτική. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης εκείνης ήταν αμφιλεγόμενο και η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της εποχής δέχτηκαν επικρίσεις για αυτό.

Όπως γράφει το Associated Press, αντιπροσωπεύει την τρίτη γενιά Ισραηλινών ηγετών, μετά τους ιδρυτές του κράτους και τη γενιά του Νετανιάχου.