Ο Νικολά Σαρκοζί και πάλι στο τιμόνι των Γάλλων Συντηρητικών

Ο Νικολά Σαρκοζί και πάλι στο τιμόνι των Γάλλων Συντηρητικών

Παρ' ότι ο Γάλλος πρώην πρόεδρος δεν θριάμβευσε στις εκλογές του κόμματός του, οι πιθανότητες να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2017 αυξάνονται.

Με ποσοστό 64,5% επί των συνολικών ψήφων ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί εξελέγη χθες και πάλι πρόεδρος του γαλλικού συντηρητικού κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα), πραγματοποιώντας ένα ακόμη βήμα προς την διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας για δεύτερη φορά.

Σύμφωνα με τους Γάλλους αναλυτές, ωστόσο, η νίκη του δεν ήταν τόσο ισχυρή ώστε να εγγυάται την επιστροφή του στην προεδρία το 2017, καθώς ο Σαρκοζί θα χρειαζόταν τουλάχιστον το 70% των ψήφων για να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του και να αναδειχθεί σε αδιαφιλονίκητο διεκδικητή της προεδρίας για τους Συντηρητικούς. Την τελευταία φορά που εξελέγη πρόεδρος του κόμματός του το 2004 είχε εξασφαλίσει το 85%.

Πάντως, έπειτα από μία δυναμική επανεμφάνιση του Σαρκοζί τον Σεπτέμβριο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση της δημοτικότητάς του μεταξύ των μελών του κόμματός του.

Ο κυριότερος αντίπαλός του για την προεδρία του κόμματος, ο Μπρουνό Λε Μερ, συγκέντρωσε το 29,2%, ενώ ο τρίτος υποψήφιος, ο Ερβέ Μαριτόν το 6,3%.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, πάντως, η δημοτικότητα του οποίου μεταξύ των Γάλλων απειλεί τον Σαρκοζί, δείχνει ανυποχώρητος. «Είμαι έτοιμος να τον βοηθήσω, φυσικά, αν ακολουθήσουμε την πορεία που έχω περιγράψει με τη συσπείρωση της δεξιάς και του κέντρου», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το αποτέλεσμα. «Θα δούμε για τις προκριματικές. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το αντίθετο της επαγρύπνησης είναι τι; Να πάμε για ύπνο; Δεν πρόκειται να πάω για ύπνο», είπε ο Ζιπέ.

Τα 268.000 μέλη του συντηρητικού κόμματος ψήφισαν μέσω Ίντερνετ, από την Παρασκευή ως το βράδυ του Σαββάτου, για να εκλέξουν τον αρχηγό τους. Η 24ωρη διαδικτυακή εσωκομματική ψηφοφορία καθυστέρησε την Παρασκευή έπειτα από κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε η ιστοσελίδα της, αλλά τελικά ψήφισε το 58% και πλέον των μελών του UMP, μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με προηγούμενες αναμετρήσεις και οι αξιωματούχοι του κόμματος χαρακήρισαν απολύτως έγκυρο το εκλογικό αποτέλεσμα.