Ο Νίκος Φίλιππας στο Fortune Greece: Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας

Ο Νίκος Φίλιππας στο Fortune Greece: Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας
Γιατί θεωρείται και είναι ευάλωτη η Ελληνική Οικονομία;

Από τον Νίκο Φίλιππα*

Η  Ελληνική Οικονομία των τελευταίων 40 ετών χαρακτηρίζεται από σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, το οποίο απεικονίζεται στις εξαγωγές των  αγαθών  της χώρας μας και στο χρόνιο εμπορικό έλλειμμα. Παρά τις βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, μέσα σε ένα πραγματικά δύσκολο περιβάλλον, η χώρα μας παραμένει ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις.

Το γεγονός αυτό πιστοποιείται από τα υψηλό κόστος δανεισμού των δεκαετών ομολόγων το οποίο παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί με τους εταίρους μας για το συνολικό χρέος της, βρίσκεται μια ανάσα από το προβληματικό 5%.

Επιπρόσθετα, παραμένουμε ακόμα το μοναδικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός επενδυτικής βαθμίδας, όμως το βασικό πρόβλημα, το οποίο απεικονίζεται στο διάγραμμα που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, δεν είναι άλλο από το υψηλό Δημόσιο Χρέος το οποίο έφθασε φέτος τα 394 δισ. ευρώ!

Στο διάγραμμα που παρουσιάζουμε φαίνεται καθαρά η διαχρονική κατασπατάληση πόρων που έγινε από το πολιτικό σύστημα, κυρίως μετά το 1980, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να φθάσει σε εξωπραγματικά επίπεδα, μεταφέροντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο βάρος  των υποχρεώσεων αυτών στις επόμενες γενιές.

Ενώ λοιπόν το Α.Ε.Π. της χώρας μας το 1980  ήταν 56,3 δις δολάρια (το ποσό έχει προσαρμοσθεί σε δολάρια), το Εθνικό Χρέος ήταν μόλις 12,8 δις δολάρια (σχέση χρέους  προς ΑΕΠ 22.6%).

Το 2020 το Α.Ε.Π. της χώρας μας ήταν 189,2 δις δολάρια με το χρέος να έχει εκτοξευτεί στα 389,5 δις δολάρια, διαμορφώνοντας έναν από τους χειρότερους δείκτες χρηματοοικονομικής υγείας (χρέος προς Α.Ε.Π.) παγκοσμίως, περίπου στο 206%.

Δηλαδή, με απλά λόγια, την περίοδο 1980 – 2020 το Α.Ε.Π. της χώρας μας ανέβηκε μόλις 2,35 φορές ,ενώ την ίδια περίοδο το χρέος ανέβηκε κατά 29,43 φορές!

Το 2022 η σχέση χρέους προς Α.Ε.Π. θα βελτιωθεί θεαματικά, όχι λόγω μείωσης του χρέους, αλλά λόγω της  σημαντικής αύξησης του Α.Ε.Π. και του πληθωρισμού.

Το πρόβλημα του χρέους όμως παραμένει υπαρκτό και απαιτείται η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η συνεχής προσέλκυση νέων ξένων άμεσων επενδύσεων.

Μετά από 15 δύσκολα χρόνια, πρέπει να έχουμε καταλάβει  πλέον ότι η πραγματικότητα αλλάζει  μόνο με σκληρή δουλειά και σίγουρα όχι με τον λαϊκισμό, τον οποίο νιώσαμε έντονα το 2015.

Δυστυχώς λείπει από τον δημόσιο διάλογο μια σοβαρή συζήτηση για την πραγματικότητα της Ελληνικής Οικονομίας ..η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα κάνει όλα  καλά και η αντιπολίτευση δεν προφέρει ούτε ένα πειστικό λόγο για την αναμόρφωση της Ελληνικής Οικονομίας .

Φυσικά οι ευθύνες είναι διαχρονικές και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για να αλλάξει αυτή η δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, ιδιαίτερα της νέας γενιάς…

Το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού θα  ενημερώνει τους πολίτες με αντικειμενικότητα παρουσιάζοντας μια ολιστική εικόνα της Ελληνικής πραγματικότητας η οποία παραμένει ευάλωτη μέσα σε ένα  δύσκολο  παγκόσμιο περιβάλλον…

Νίκος Φίλιππας είναι Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πειραιώς, ιδρυτής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.