O Νταβίντ-Μαρία Σασόλι νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

O Νταβίντ-Μαρία Σασόλι νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
epa05754852 A handout photo made available by the European Commission shows Vice President of European Parliament David Sassoli (L), President of the European Parliament Antonio Tajani and President of the Italian Senate, Pietro Grasso (R), during their meeting at Giustiniani Palace in Rome, Italy, 27 January 2017. EPA/FABIO FRUSTACI/EUROPEAN COMMISSION / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Η υποψηφιότητά του υποστηρίχθηκε από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αλλά και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Νταβίντ-Μαρία Σασόλι είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την σημερινή ψηφοφορία στην ευρωβουλή.

Με απόλυτη πλειοψηφία, 345 υπέρ, ο Ιταλός Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής εξελέγη νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και διαδέχεται τον επίσης Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι,  η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος Ιουλίου.

Ο Σασόλι στηρίχτηκε από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – καθώς και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  • Διασφαλίζει την ορθή εφαρμογή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών
  • Εποπτεύει τις διάφορες δραστηριότητες και επιτροπές του Κοινοβουλίου
  • Εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο σε όλες τις νομικές υποθέσεις και στις διεθνείς σχέσεις του
  • Δίνει την τελική έγκριση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ