Ο Ντέιβιντ Μπόουι… σε έργα παραδοσιακής ιαπωνικής ζωγραφικής

Η σύνδεση του καλλιτέχνη με την Ιαπωνία ήταν πολύ δυνατή, και τώρα ήρθε ο καιρός η καλλιτεχνική σκηνή της χώρας να του το ανταποδώσει.

«Μου γνέφει η Ανατολή – η Ιαπωνία – αλλά λιγάκι ανησυχώ ότι θα γίνω πολύ Ζεν εκεί, και το γράψιμο μου θα στερέψει» έλεγε ο Ντέιβιντ Μπόουι το 1980.

Η σύνδεση του Μπόουι με τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ήταν πολύ δυνατή. Νωρίς ενδιαφέρθηκε για το λαϊκό θέατρο Καμπούκι, κι αυτό φάνηκε στη γλώσσα σώματος που εξέλιξε επί σκηνής, στα κοστούμια του, στο μέικαπ. Αργότερα, δούλεψε μαζί με τον σχεδιαστή μόδας Κανσάι Γιαμαμότο, με τον μουσικό Τομογιάσου Χοτέι, με τον σκηνοθέτη Ναγκίσα Όσιμα.

Ήρθε ο καιρός για ανταπόδοση της αγάπης.

Στην Ιαπωνία, το Ukiyo-e Project, το οποίο στοχεύει να απεικονίζει σύγχρονες εμβληματικές φιγούρες της ποπ σκηνής σε έργα ukiyo-e (παραδοσιακή ιαπωνική ζωγραφική) παρήγγειλε στον ζωγράφο Μασούμι Ισικάουα δύο έργα με τον Ντέιβιντ Μπόουι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Project τιμά καλλιτέχνες της Δύσης. Έχουν προηγηθεί οι Kiss και Iron Maiden.

Στο πρώτο έργο, ο Ισικάουα άντλησε έμπνευση από τη φωτογραφία του Μπράιαν Ντάφι, με τον Μπόουι γυμνόστηθο και την κόκκινη αστραπή να πέφτει διαγώνια στο πρόσωπό του (το εξώφυλλο του «Alladin Shane», του 1973). Ο Ιάπωνας ζωγράφος «βλέπει» τον Μπόουι ως Κιντομάρου, έναν γητευτή φιδιών της μυθοπλασίας της περιόδου Καμακούρα.

aladdin sane Ukiyo-e Project david bowieΣτο δεύτερο έργο, ο Ισικάουα εμπνεύστηκε από τη φωτογραφία του Τέρι Ο’Νιλ για πρόμο του «Diamond Dogs» (1974). Και φαντάζεται τον Ντέιβιντ ως τον μάγο και διασκεδαστή Τακεζάουα Τότζι. Τον οποίον συχνά απαθανάτιζε ο σπουδαίος Ιάπωνας ζωγράφος Ουταγκάουα Κουνιγιόσι.

diamond dogs Ukiyo-e Project david bowie

Και τα δύο έργα θα εκτεθούν – μαζί με συμπληρωματικό έργο σχετικό με τη δημιουργία τους – από τις 23 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου στο BOOKMARC (ιδιοκτησίας Marc Jacobs), στο Ομοτεσάντο. Και είναι διαθέσιμα προς πώληση.