Ο Ντράγκι δείχνει τα δόντια του στην Ελλάδα

Ο Ντράγκι δείχνει τα δόντια του στην Ελλάδα

Από την ΕΚΤ εξαρτάται πλέον η αποπληρωμή των υποχρεώσεων της Ελλάδας το Μάρτιο.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών, σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα προτίθεται να… δεχθεί ξανά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες.

Η απάντηση του ήταν συγκεκριμένη: μόλις η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης προς το πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επαναφέρει την κατ’ εξαίρεσην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο.

Ο Μ. Ντράγκι εξήγησε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει την εξαίρεση επειδή έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. «Όταν καταργήσαμε την απόφαση της εξαίρεσης, ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, τότε δεν θα την επαναφέρουμε» δήλωσε ο Μ. Ντράγκι.

Αναφορικά με τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι τα όποια κέρδη επιστρέφονται στους προϋπολογισμούς των κρατών της Ευρωζώνης με τη σειρά τους ενισχύουν την Ελλάδα. «Το ευρωσύστημα δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία» είπε ο Μ. Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση – και σε κλίμα έντασης – του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά.

To οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει άμεσα να αντιμετωπίσει το βραχυπρόθεσμο προβλήματα ρευστότητας του Δημοσίου που σχετίζεται με την καταβολή 6,85 δισ. ευρώ περίπου το Μάρτιο.

Τον Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταβάλει δόσεις στο ΔΝΤ, συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, να πληρώσει τόκους 750 εκατ. ευρώ και να ανανεώσει τρεις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, μία 1,4 δισ. ευρώ και δύο από 1,6 δισ. ευρώ.

Δηλαδή θα πρέπει να εξασφαλίσει 6,85 δισ. ευρώ, πέραν των όσων θα κληθεί να καταβάλει για μισθούς και συντάξεις και την ευρύτερη λειτουργία του Δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήδη χθες ανάφερε πως αν και τον επόμενο μήνα «δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τη ρευστότητα του Δημοσίου», ωστόσο παραδέχθηκε πως θα έχουμε «δεδομένο πρόβλημα» στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους θεσμούς ώστε να καλύψει τις σχετικές υποχρεώσεις μέσω της αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, από τα 15 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 25 δισ. ευρώ, ή τουλάχιστον στα 23 δισ. ευρώ. Παράλληλα η Αθήνα έχει ζητήσει να της δοθούν 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να τα δώσει απευθείας στο ΔΝΤ.

Πρέπει να σημειωθεί πως η συμφωνία στο Eurogroup για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης προβλέπει εκταμίευση δόσης, μόνον εάν και υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση τον Απρίλιο.