Ο Ντράγκι ενώπιον του νομισματικού πολέμου

Ο Ντράγκι ενώπιον του νομισματικού πολέμου

Ευρωπαίοι και Ιάπωνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να παγιδευτούν τη δραματική υποτίμηση του γουάν.

«Η αιφνιδιαστική κίνηση του Πεκίνου να μειώσει την αξία της ισοτιμίας του νομίσματος του προκαλεί διακυμάνσεις στις αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματα που στηρίζονται σε εμπορεύματα εν μέσω ανησυχιών για τις συνέπειες στον ανταγωνισμό για εξαγωγές, τις αγορές μετοχών και τον αποπληθωρισμό», αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times και εξηγεί:

«Τι γίνεται με τα ισχυρά νομίσματα; Παρότι η αύξηση του δολαρίου ίσως προσφέρει στην Fed λόγους να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται τον επόμενο μήνα, η οικονομία των ΗΠΑ θεωρείται από διάφορους στρατηγικούς αναλυτές των ισοτιμιών ως επαρκώς προστατευμένη από τις άμεσες συνέπειες της υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος.

Αυτή όμως ίσως δεν είναι η εικόνα για την ευρωζώνη και την Ιαπωνία. Αμφότερες οι οικονομίες σε διαφορετικά στάδια της νομισματικής χαλάρωσης πιέζουν -έμμεσα- για υποτίμηση των νομισμάτων τους σε μια προσπάθεια να τονώσουν τους εξαγωγείς που έχουν μεγάλες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Εν μέσω σημαδιών ότι η κινέζικη οικονομία επιβραδύνει ένα γουαν που υποχωρεί θα κάνει τις εξαγωγές της χώρας περισσότερο ανταγωνιστικές και έτσι θα πληγώσει διπλά την ευρωζώνη και την Ιαπωνία».

Παράλληλα, επισημαίνεται: «Το χειρότερο για την ΕΚΤ ήταν να βλέπει το ευρώ να ανεβαίνει την προηγούμενη εβδομάδα έναντι του δολαρίου εξαιτίας της υποτίμησης από την Κίνα. Αυτό δεν συνέβη επειδή οι αγορές πιστεύουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται, όπως εμφανίστηκε ότι συνέβαινε τον Μάιο, αλλά επειδή οι θέσεις short στο ευρώ δεν έχουν ζημιές, αντανακλώντας το ρόλο του ως νόμισμα χρηματοδότησης.

Η νομισματική κίνηση της Κίνας έρχεται σε μια προβληματική στιγμή για την ευρωζώνη. Παρά το φθηνό πετρέλαιο, τη ποσοτική χαλάρωση και το ανταγωνιστικό ευρώ η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη, όπως έδειξαν τα στοιχεία ΑΕΠ από Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία και ο πληθωρισμός δημιουργεί «μελαγχολία».

Και καταλήγει: «Οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μειώθηκαν απότομα μετά την υποτίμηση του γουάν, με το 5ετές προθεσμιακό swap rate για τον πληθωρισμό, οδηγός που ακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες, μειώθηκαν στο χαμηλότερο τους επίπεδο από το Μάρτιο».