O ΟΗΕ επιβεβαιώνει την εμπλοκή της Σ. Αραβίας στο χακάρισμα του κινητού του Τζεφ Μπέζος

O ΟΗΕ επιβεβαιώνει την εμπλοκή της Σ. Αραβίας στο χακάρισμα του κινητού του Τζεφ Μπέζος
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με δημοσιεύμα της εφημερίδας Guardian, το κινητό του Μπέζος χακαρίστηκε το 2018 αφού έλαβε μήνυμα στο WhatsApp το οποίο φαίνεται να προήλθε από τον προσωπικό λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις, οι οποίες οδηγούν στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά την υπόθεση της ηλεκτρονικής πειρατείας στο κινητό τηλέφωνο του Τζεφ Μπέζος, πρόκειται να δηλώσουν δημοσίως σήμερα δύο αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, συστήνοντας να διεξαχθούν έρευνες τόσο από τη Σαουδική Αραβία όσο και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται το Reuters και έχει γνώση της υπόθεσης.

Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών θα ανακοινώσουν ότι θεωρούν αξιόπιστη την έκθεση, η οποία διενεργήθηκε από την ομάδα ασφαλείας του ιδρυτή του διαδικτυακού κολοσσού Amazon και ιδιοκτήτη της Washington Post. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το κινητό του Μπέζος χακαρίστηκε το 2018 αφού έλαβε μήνυμα στο WhatsApp το οποίο φαίνεται να προήλθε από τον προσωπικό λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η έκθεση της εταιρείας FTI Consulting κατέληξε ότι το κρυπτογραφημένο μήνυμα από τον αριθμό του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν περιελάμβανε ένα κακόβουλο αρχείο το οποίο παραβίασε το τηλέφωνο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα σχετικής ανάλυσης.

Η έκθεση, την οποία δημοσιοποίησε αρχικά η βρετανική Guardian αναμένεται να επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου και του βασιλείου, οι οποίες αρχικά δοκιμάστηκαν μετα τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφους και αρθρογράφου της Washington Post, του Τζαμάλ Κασόγκι, τον Οκτώβριο του 2018.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ αντέδρασε άμεσα υποστηρίζοντας πως το δημοσίευμα της Guardian «είναι παράλογο».

Η ανακοίνωση από μέρους των Ηνωμένων Εθνών θα γίνει από την Ανιές Καλαμάρ, την ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές και αυθαίρετες εκτελέσεις, και από τον Ντέιβιντ Κάγιε, τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για την ελευθερία της έκφρασης.