Ο Όλι Ρεν της ΕΚΤ συνδέει τη μείωση επιτοκίων με τις γεωπολιτικές εντάσεις

Ο Όλι Ρεν της ΕΚΤ συνδέει τη μείωση επιτοκίων με τις γεωπολιτικές εντάσεις
Photo: pixabay.com
Υπενθυμίζεται πως η ευρωτράπεζα άνοιξε την πόρτα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο την περασμένη εβδομάδα.

Ανοιχτό «παράθυρο» για αλλαγές στον σχεδιασμό μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, όπως η σύγκρουση του Ισραήλ με το Ιράν στη Μέση Ανατολή, άφησε την Τρίτη ο Όλι Ρεν.

Σε δήλωση του, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, ανέφερε πως οι προοπτικές για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο προϋποθέτουν ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανατροπές στη γεωπολιτική κατάσταση που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται πως η ευρωτράπεζα άνοιξε την πόρτα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο την περασμένη εβδομάδα, με τον Ρεν να αναφέρει ότι προϋπόθεση για μια τέτοια απόφαση είναι να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός όπως αναμένεται.

«Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω πισωγυρίσματα, για παράδειγμα στη γεωπολιτική κατάσταση και συνεπώς στις τιμές της ενέργειας» είπε ο Φινλανδός αξιωματούχος αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία.

Ορισμένοι από τους συναδέλφους του Ρεν έκαναν ήδη λόγο για μια επόμενη μείωση των επιτοκίων μετά τον Ιούνιο, αλλά ο Ρεν δεν έκανε κανένα τέτοιο σχόλιο.

«Η ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια από συνεδρίαση σε συνεδρίαση υπό το φως των τελευταίων πληροφοριών, χωρίς να δένει εκ των προτέρων τα χέρια της σε κάποιο συγκεκριμένο επιτόκιο» υποστήριξε ο Ρεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: