Ο Ομπάμα θα ζητήσει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ο Ομπάμα θα ζητήσει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Photo: REUTERS

Μήνυμα στήριξης στον ελληνικό λαό θα στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Μήνυμα στήριξης στον ελληνικό λαό, σε συμβολικό αλλά και πρακτικό επίπεδο, αφού θα ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, θα στείλει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, κατά δήλωση του εκπροσώπου του.

Όπως μεταδίδει από τις Η.Π.Α. η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως «ο Πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με το Δ.Ν.Τ., ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να διευθετηθεί».

Ειδικότερα, «θα ζητήσει ελάφρυνση χρέους», ενώ «θα επαινέσει την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις», με την προσθήκη ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την δήλωση του εκπροσώπου του Λ. Οίκου, «ο Πρόεδρος Ομπάμα ήθελε χρόνια να επισκεφτεί την Ελλάδα, αναγνωρίζει τις θυσίες ελληνικού λαού και με την επίσκεψη στέλνει μήνυμα στήριξης».

Ταξίδι στη σκιά του Ντόναλντ Τραμπ
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν σχετικά με το ταξίδι Ομπάμα σε Αθήνα και Βερολίνο, που θα είναι το τελευταίο του ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι θα χρειαστεί να δώσει απαντήσεις σχετικά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, όπου θα περιηγηθεί στον Παρθενώνα, θα εκφωνήσει ομιλία για την παγκοσμιοποίηση και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Έπειτα θα μεταβεί στην Γερμανία όπου θα έχει επίσημο δείπνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα συναντηθεί επίσης με Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα τους την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, κατά τις συναντήσεις του στην Γερμανία ο Ομπάμα θα συζητήσει την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και την Συρία.

Στο Περού, τον επόμενο σταθμό του ταξιδιού του, θα παρευρεθεί στην σύνοδο κορυφής της APEC (Οικονομική Σύνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού) και κατά την διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα Λίμα θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Το ταξίδι θεωρείται το αποχαιρετιστήριο του απερχόμενου προέδρου καθώς και μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η υποστήριξη στις συμφωνίες που υπεγράφησαν υπό την προεδρία του Ομπάμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμφωνίες για το εμπόριο και το κλίμα.

Ο Ρόουντς όμως τονίζει ότι ο Ομπάμα αναμένει να χρειαστεί να απαντήσει σχετικά με την επιρροή που θα έχει σε αυτές τις συμφωνίες η εκλογή Τραμπ, καθώς ο νεοεκλεγέντας πρόεδρος είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική εκστρατεία να διαπραγματευθεί εκ νέου, ακόμη και να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτές τις συμφωνίες.