Ο ΟΟΣΑ υπολόγισε το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία. Και είναι πολύ μεγάλο

Ο ΟΟΣΑ υπολόγισε το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία. Και είναι πολύ μεγάλο
epa10001739 A staff member of the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) attends a press conference to present the OECD Economic Outlook ahead the of OECD Ministerial Council meeting, in Paris, France, 08 June 2022. The OECD 2022 Ministerial Council Meeting will take place on 09-10 June. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πληθωρισμός ρεκόρ, αγορές που καταρρέουν, επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και στις τιμές των προϊόντων και μια ενεργειακή κρίση είναι πάρα πολλά για αντέξει η Ευρώπη μέσα σε ένα χρόνο. Κι όλα οφείλονται κατά ένα μέρος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το κόστος του πολέμου για την παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιο. Και ο ΟΟΣΑ υπολόγισε ακριβώς πόσο μεγάλο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούςτου Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 2,8 τρισ. δολάρια ως το τέλος του 2023. Μάλιστα, το ποσό αυτό μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο εξαιτίας του κινδύνου για βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια των κυβερνήσεων να αποθηκεύσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ενεργειακά αποθέματα για τον χειμώνα που έρχεται.

Πριν από τον πόλεμο ο ΟΟΣΑ ανάμενε ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 4,5% το 2022 και 3,2% το 2023. Όμως με βάση του νέους υπολογισμούς του η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας πέφτει στο 3% φέτος και 2,2% την επόμενη χρονιά.

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν τριπλασιαστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο και είναι πλέον δεκαπλάσιες από τον μέσο όρο της περιόδου 2010 ως 2019. Ειδικά για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ αναμένει ασθμαινική ανάπτυξη της τάξης του 0,3% φέτος.

Παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού ήταν εμφανής και πριν τη ρωσική εισβολή.

Ως απάντηση στον μεγάλο ενεργειακό κίνδυνο, ο ΟΟΣΑ ζητά από Ευρώπη και ΗΠΑ να επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να αντισταθμίσουν τη μειωμένη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.