Ο ΟΠΕΚ+ συζητά την πιθανότητα μείωσης της παραγωγής πετρελαίου έως και 1 εκατ. βαρέλια

Ο ΟΠΕΚ+ συζητά την πιθανότητα μείωσης της παραγωγής πετρελαίου έως και 1 εκατ. βαρέλια
6666607 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Εάν εγκριθεί, η νέα περικοπή θα οδηγήσει τον συνολικό όγκο των μειώσεων στα 4,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου στο 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συναντήθηκαν την Κυριακή για να συνάψουν μια νέα συμφωνία που ενδεχομένως θα προσαρμόζει τις ποσοστώσεις παραγωγής των χωρών για φέτος και το επόμενο έτος και για περαιτέρω μείωση της παραγωγής, ανέφεραν πηγές στο Reuters, καθώς ο όμιλος αντιμετωπίζει ραγδαίες τιμές στο πετρέλαιο και διαφαινόμενη υπερβολή στην προσφορά.

Πηγές περιέγραψαν τις συνομιλίες ως δύσκολες, καθώς τα μέλη με τη μεγαλύτερη επιρροή του ΟΠΕΚ και οι μεγαλύτεροι παραγωγοί από τον Κόλπο προσπαθούσαν να πείσουν τα αφρικανικά έθνη με υποπαραγωγή, όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα, να έχουν πιο ρεαλιστικούς στόχους παραγωγής.

«Συζητάμε το πλήρες πακέτο (των αλλαγών στη συμφωνία)», είπε μια από τις τέσσερις πηγές.

Τρεις από τις τέσσερις πηγές είπαν ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα επιπλέον των υφιστάμενων περικοπών κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και των εθελοντικών περικοπών 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που ανακοινώθηκαν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση τον Απρίλιο και η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακοίνωση του Απριλίου βοήθησε να ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου περίπου 9 δολάρια το βαρέλι σε πάνω από τα 87 δολάρια, αλλά υποχώρησαν γρήγορα υπό την πίεση των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ζήτηση. Την Παρασκευή, ο διεθνής δείκτης αναφοράς Brent διαμορφώθηκε στα 76 δολάρια.

Εάν εγκριθεί, η νέα περικοπή θα οδηγήσει τον συνολικό όγκο των μειώσεων στα 4,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου στο 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης.

Συνήθως, οι περικοπές παραγωγής τίθενται σε ισχύ τον μήνα μετά τη συμφωνία τους, αλλά οι υπουργοί θα μπορούσαν επίσης να συμφωνήσουν για μεταγενέστερη εφαρμογή. Θα μπορούσαν επίσης να αποφασίσουν να διατηρήσουν την παραγωγή σταθερή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ, είπε ότι οι επενδυτές που μειώνουν την τιμή του πετρελαίου ή στοιχηματίζουν σε πτώση της τιμής, θα πρέπει να «προσέχουν», κάτι που πολλοί παρατηρητές της αγοράς ερμήνευσαν ως προειδοποίηση για πρόσθετες περικοπές της προσφοράς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: