Ο Όρμπαν «απασφαλίζει» για το NATO – «Μας σέρνει σε παγκόσμιο πόλεμο»

Ο Όρμπαν «απασφαλίζει» για το NATO – «Μας σέρνει σε παγκόσμιο πόλεμο»
epa07557556 Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for the Informal Summit of Heads of State or Government of the European Union, held at the City Hall of Sibiu city, 275 Km north from Bucharest, Romania, 09 May 2019. EPA/ROBERT GHEMENT
Μοιάζει με με πυροσβέστη που προσπαθεί να σβήσει φωτιά με φλογοβόλο, είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στον πόλεμο στην Ουκρανία μοιάζουν με πυροσβέστη που προσπαθεί να σβήσει φωτιά με φλογοβόλο, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Όρμπαν, ο οποίος έχει καλλιεργήσει σχέσεις με τη Μόσχα, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα δυτικά έθνη σχετικά με την υποστήριξη προς την Ουκρανία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Το ΝΑΤΟ «πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον πόλεμο» κάθε εβδομάδα, δήλωσε ο Όρμπαν, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας συνεδρίαζαν στην Πράγα για να συζητήσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι «έχει έρθει η ώρα» για τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να επανεξετάσουν ορισμένους από τους περιορισμούς που συνδέονται με τη χρήση των όπλων που προμήθευσαν στην Ουκρανία.

Ενώ οι Ουκρανοί ηγέτες προέτρεπαν τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, οι δυτικές χώρες εμφανίστηκαν όλο και πιο διχασμένες τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με το αν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήξει στόχους σε ρωσικό έδαφος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η χώρα του, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν θα συμμετάσχει στο μακροπρόθεσμο σχέδιο της συμμαχίας για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο η Βουδαπέστη χαρακτήρισε «τρελή αποστολή».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέτρεψαν τη Δευτέρα την Ουγγαρία να σταματήσει να εμποδίζει τα μέτρα για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, καθώς η υποβόσκουσα ένταση με τη Βουδαπέστη βράζει σε μια συνάντηση.

Ο Όρμπαν δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποστολή Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία και για να επιτραπεί στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους ήταν ιδέες που ήταν «ανησυχητικές» και έφερναν το ΝΑΤΟ πιο κοντά στον πόλεμο,.

Μια αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα διακινδύνευε έναν παγκόσμιο πόλεμο αντί να προστατεύει τα κράτη μέλη της συμμαχίας, δήλωσε ο Όρμπαν.

«Είναι παράλογο το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ, αντί να μας υπερασπίζεται, να σέρνει εμάς, ένα κράτος μέλος, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο το να αποφασίσει ένας πυροσβέστης να έρθει να σβήσει μια φωτιά με ένα φλογοβόλο» είπε ο Όρμπαν στο ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο.

Οι σχέσεις μεταξύ της Βουδαπέστης και του ΝΑΤΟ έχουν χαλάσει εξαιτίας της κωλυσιεργίας της Ουγγαρίας όσον αφορά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -που τελικά ψηφίστηκε από τη Βουδαπέστη τον Μάρτιο- αλλά και εξαιτίας των θερμών δεσμών του εθνικιστή Όρμπαν με τη Μόσχα παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com