Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου «μετρά» τις συνέπειες Ουκρανίας και πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου «μετρά» τις συνέπειες Ουκρανίας και πανδημίας
This photo taken on August 4, 2020 shows a container ship getting loaded at the main Botany port in Sydney. - The Australian government has stumped up tens of billions of dollars to fight the pandemic, which has ravaged global trade and forced the shutdown of much of the country earlier in the year, crippling the economy. (Photo by SAEED KHAN / AFP) Photo: AFP
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναθεωρεί πτωτικά την πρόβλεψη για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου το 2022 λόγω της Covid και της Ουκρανίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου φέτος στο 3% από το 4,7% λόγω του αντίκτυπου από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και προειδοποίησε για πιθανή επισιτιστική κρίση που προκαλείται από την αύξηση των τιμών.

Η έκθεση του ΠΟΕ ανέφερε ότι η σύγκρουση προκάλεσε ζημιά στην παγκόσμια οικονομία σε μια κρίσιμη συγκυρία, σε μια περίοδο κατά την οποία η COVID-19 συνεχίζει να βαρύνει την ανάκαμψη.

«Οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης θα φθάσουν πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού.

«Είναι τώρα σαφές ότι το διπλό κακό της πανδημίας και του πολέμου έχει διαταράξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες, έχει αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις και έχει οδηγήσει σε χαμηλότερες προβλέψεις για την παραγωγή και την αύξηση του εμπορίου».

Ο Οργανισμός ανέφερε ότι το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% το 2023, σημειώνοντας ότι οι εκτιμήσεις για το 2022 και το 2023 είναι λιγότερο βέβαιες απ’ ό,τι συνήθως, λόγω της αβεβαιότητας για τη σύρραξη στην Ουκρανία.

Η Οκόντζο-Ιουεάλα προειδοποίησε, επίσης, ότι ελλοχεύει μια πιθανή επισιτιστική κρίση που θα πλήξει κυρίως τις φτωχότερες χώρες.

«Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται να δράσουμε και να δράσουμε αποφασιστικά για το θέμα των τροφίμων προκειμένου να αποφύγουμε εξεγέρσεις για τα τρόφιμα», δήλωσε η ίδια, επικαλούμενη την ανάγκη για περισσότερο διαφανή συστήματα παρακολούθησης και την πιθανή αποδέσμευση αποθεμάτων ασφαλείας προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.