Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί: Μην είστε τόσο σίγουροι ότι η Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί: Μην είστε τόσο σίγουροι ότι η Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη
ANKARA, TURKEY - NOVEMBER 29: In this photo new COVID-19 variant: Omicron (B.1.1.529) is displayed on a screen and a South African flag is seen behind in Ankara, Turkey on November 29, 2021. Hakan Nural / Anadolu Agency (Photo by Hakan Nural / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

του Jeremy Kahn

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε επιφυλακτικότητα σχετικά με τις αρχικές έρευνες που έδειξαν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή νόσηση απ’ ό,τι τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού, λέγοντας ότι δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία για το πώς αυτή η εκδοχή του ιού επηρεάζει όσους είναι πιο ευάλωτοι.

Ιδού γιατί ο ΠΟΥ συνιστά προσοχή:

Νότια Αφρική: Ηλικία και αντισώματα

Ο Δρ. Abdi Mahamud, υπεύθυνος κρουσμάτων του ΠΟΥ για τον COVID-19, δήλωσε ότι ενώ τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική που υποδηλώνουν ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη ασθένεια είναι ενθαρρυντικά, ο πληθυσμός στη Νότια Αφρική είναι ως επί το πλείστον νεότερος. «Πώς συμπεριφέρεται στον ηλικιωμένο πληθυσμό, στους ευάλωτους – δεν γνωρίζουμε ακόμη», δήλωσε ο Mahamud για την Όμικρον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη την Τετάρτη.

Είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να «υπερ-ερμηνεύουν» τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής, λέγοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται ακόμη περισσότερες πληροφορίες για το πώς η Όμικρον επηρεάζει τα άτομα άνω των 60 ετών, τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που αποδυναμώνουν την ανοσολογική τους αντίδραση, και τους ανεμβολίαστους.

Ο Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε επίσης στην ίδια ενημέρωση ότι όχι μόνο ο νοτιοαφρικανικός πληθυσμός ήταν γενικά νεότερος απ’ ό,τι σε άλλα μέρη, αλλά και ότι ένας μεγάλος αριθμός Νοτιοαφρικανών έφερε επίσης αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις με COVID-19.

Αυτό μπορεί να μπερδέψει τις προσπάθειες να προσδιοριστεί αν το στέλεχος Όμικρον είναι εκ φύσεως λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή νόσο απ’ ό,τι προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον COVID-19.

Ευρώπη: Υψηλά επίπεδα εμβολιασμού

Ο Ryan δήλωσε ότι τα δεδομένα που προκύπτουν από την Ευρώπη είναι επίσης δύσκολο να ερμηνευθούν σε αυτό το στάδιο. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, γεγονός που καθιστά επίσης δύσκολο να διακρίνουμε αν το γεγονός ότι οι νοσηλείες δεν έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μαζί με τα ραγδαία ποσοστά μόλυνσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προστασία από σοβαρή ασθένεια που παρέχουν τα εμβόλια ή επειδή η Όμικρον είναι εγγενώς λιγότερο ισχυρή.

Επιπλέον, η πλειονότητα των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την Όμικρον στην Ευρώπη μέχρι στιγμής είναι νεότεροι ενήλικες. Ο ιός δεν έχει ακόμη εισχωρήσει σημαντικά στον πληθυσμό άνω των 60 ετών, οπότε παραμένει δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνη είναι η Όμικρον για όσους ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, είπε.

«Αυτό που δεν έχουμε δει είναι το κύμα της Όμικρον να εγκαθίσταται πλήρως στον ευρύτερο πληθυσμό», δήλωσε ο Ryan. «Είμαι λίγο διστακτικός να κάνω θετικές προβλέψεις μέχρι να δούμε πόσο καλά θα λειτουργήσει η προστασία από το εμβόλιο σε αυτούς τους ηλικιωμένους και πιο ευάλωτους πληθυσμούς».

Επίσης, ο Ryan δήλωσε ότι τα δεδομένα νοσηλείας από την Ευρώπη μπερδεύονται από το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι γνωστό ότι είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια απ’ ό,τι ορισμένα παλαιότερα στελέχη του ιού, εξακολουθεί να εξαπλώνεται εκεί.

Αμερικανική άποψη

Ορισμένες εθνικές υγειονομικές αρχές ήταν πιο πρόθυμες να πουν ότι η Όμικρον φαίνεται λιγότερο επικίνδυνη από τα προηγούμενα στελέχη, με βάση τα δεδομένα της Νότιας Αφρικής. Στις ΗΠΑ, ο Anthony Fauci, ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Τετάρτη ότι μέχρι στιγμής όλες οι ενδείξεις από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση από τη Δέλτα. Είπε όμως ότι είναι σημαντικό να μην εφησυχάζουμε, λέγοντας ότι τα δημογραφικά στοιχεία των ΗΠΑ διαφέρουν από εκείνα της Νότιας Αφρικής και ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς επιπτώσεις θα έχει η Όμικρον.