Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιμένει: Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι καταστροφική

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιμένει: Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι καταστροφική
Euro coins are seen in front of a displayed portrait of General Theodoros Kolokotronis on 5.000 Drachma old Greece banknote in this photo illustration taken in Zenica, Bosnia and Herzegovina, June 30, 2015. Picture taken on June 30, 2015. REUTERS/Dado Ruvic - RTX1IJGM

Την πεποίθηση ότι το ευρώ δεν είναι "ταμπού" και η έξοδος από την ευρωζώνη "δεν είναι καταστροφή" εκφράζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν η κυβέρνηση ταυτιστεί αμετάστρεπτα με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν, τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκό κόσμο», αναφέρει σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Real News ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει ότι στηρίζει την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, «το ριζοσπαστικό πρόγραμμα» με το οποίο εξέλεξε κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ ο ελληνικός λαός και για να ανταποκριθεί στο περήφανο «όχι» του δημοψηφίσματος. Σημειώνει όμως ταυτόχρονα ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση για να συνάπτει και να εφαρμόζει νέα μνημόνια.

«Η δική μου εξαρχής θέση και επιμονή», υπογραμμίζει ο Π. Λαφαζάνης, «ήταν να ετοιμαστεί έγκαιρα η Ελλάδα, πρώτα από όλα πολιτικά, για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την περίπτωση της εξόδου από την ευρωζώνη, αν και εφόσον συναντούσε απέναντί της τείχος και απαιτήσεις συνθηκολόγησης».

Εξάλλου σε συνέντευξή του στην Free Sunday, o κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι «η Αριστερή Πλατφόρμα είναι σάρκα εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ». «Είμαστε εμείς που πρωτοπόρα εργαστήκαμε για να συγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Είμαστε εμείς, επίσης, που στις κρίσιμες στιγμές στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλοι, αρκετοί εκ των οποίων στηρίζουν τώρα φανατικά το μνημόνιο, επιχειρούσαν να τον διαλύσουν», τονίζει εξάλλου ο Π. Λαφαζάνης.

Στην ίδια συνέντευξη υποστηρίζει ότι «το ευρώ δεν είναι ‘ταμπού’ και η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι καθόλου καταστροφή. Αντίθετα, η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, εφ’ όσον κριθεί αναγκαία και επιβεβλημένη λόγω της αδιαλλαξίας των πιστωτών, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορεί με τις κατάλληλες προοδευτικές πολιτικές να τονώσει την εγχώρια παραγωγική βάση και την απασχόληση».