Ο Πάουελ της Fed ως «γεράκι»: Μια δύναμη που οι αγορές δεν είχαν αντιμετωπίσει από το 2018

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ίσως η εκ νέου υποψηφιότητα για μια καρέκλα της Fed είναι σαν να δίνεις νερό σε Γκρέμλιν», είπε αναλυτής της Goldman Sachs

Αντιμέτωπες με μια άλλη Fed, αυστηρής πολιτικής, είναι πλέον οι αγορές – για πρώτη φορά από το 2018. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell την Τρίτη 30 Νοεμβρίου παραδέχτηκε ενώπιον της Γερουσίας πως ήρθε η ώρα να «εγκαταλείψουμε» το αφήγημα του «παροδικού» πληθωρισμού ενώ διαβεβαίωσε πως τις επόμενες δύο εβδομάδες οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν εκ νέου μείωση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με αποτέλεσμα ένα sell off τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές.

Για τους επενδυτές, ερώτημα προς το παρόν αποτελεί εάν η εισήγηση ενώπιον του Κογκρέσου ήταν μια στιγμιαία αρνητική αναλαμπή σε ό,τι αφορά τις νομισματικές πολιτικές που βοήθησαν τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 να διπλασιαστεί από τα Χριστούγεννα του 2018. Τότε συνέβη η τελευταία μεγάλη στροφή του Πάουελ: η κατάργηση στις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Όχι μόνο μιλάει με πιο επιθετικό ύφος, αλλά απορρίπτει σημαντικές επιπτώσεις της πολιτικής του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να τις αντιμετωπίσουν οι αγορές» δήλωσε ο Max Gokhman, επικεφαλής επενδύσεων στην AlphaTrAI.  Οι επενδυτές βρίσκονται τώρα στο έλεος των οικονομικών εκθέσεων που απεικονίζουν μια ζοφερή εικόνα για τον πληθωρισμό.  

Από την έναρξη της θητείας του ως προέδρου της Fed τον Φεβρουάριο του 2018, ο Πάουελ έκανε τα πάντα για να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει τόσο την απασχόληση όσο και τον πληθωρισμό, επιτρέποντας τις αυξήσεις στις τιμές τόσο σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας όσο και σε σχέση με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Σχεδόν σε κάθε στροφή, οι αγορές επευφημούσαν τη γοητεία του, με τις αποδόσεις στις μετοχές να είναι μεθυστικές.

Τώρα, ωστόσο, ο Πάουελ λέει ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό έχει επιτευχθεί. Εάν η ανάκαμψη στη αγορά εργασίας συνεχιστεί, θα εισαγάγει υψηλότερα επιτόκια, σύμφωνα με τον Neil Dutta, της Renaissance Macro

Ο Πάουελ «ανοίγει την πόρτα σε μια γρηγορότερη αύξηση των επιτοκίων σηματοδοτώντας το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, είπε ο Dutta. «Κίνδυνος για τις αγορές θα ήταν εάν η Fed άρχιζε να σφίγγει την πολιτική πριν επιτευχθούν οι στόχοι για την απασχόληση. Αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Από τώρα μέχρι τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η μείωση του QE, η απασχόληση θα συνεχίσει να επιταχύνεται».

Για μερικούς, ο Πάουελ απλώς προλαβαίνει την πραγματικότητα εν μέσω μιας οικονομίας που ανθεί. Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, προέτρεπαν τη Fed να πατήσει το φρένα της οικονομικής τόνωσης νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί ώστε ο πληθωρισμός να μη βγει εκτός ελέγχου.

«Ο Πάουελ ξεκίνησε να αγκαλιάζει τους επενδυτές – αλλά κάποιος τον τάισε μετά τα μεσάνυχτα», είπε. «Ίσως η εκ νέου υποψηφιότητα για μια καρέκλα της Fed είναι σαν να δίνεις νερό σε Γκρέμλιν», είπε αναλυτής της Goldman Sachs.