Ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει να «ενώσει» Βόρεια και Νότια Κορέα

Ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει να «ενώσει» Βόρεια και Νότια Κορέα

Ο ποντίφικας έκανε έκκληση για ειρήνη κατά την άφιξη του στη Σεούλ - Πυραύλους εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα. 

Ο Πάπας Φραγκίσκοςαπηύθυνε κατά την άφιξή του σήμερα στη Σεούλ έκκληση προς τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα να ξεπεράσουν τις αλληλοκατηγορίες και να σταματήσουν να προστρέχουν στην ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων, διότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσω του διαλόγου και της συγχώρεσης.

Ενώπιον της προέδρου Παρκ Γκεούν-Χιέ και αξιωματούχους της Νότιας Κορέας, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι «χαιρετίζει τις προσπάθειες συμφιλίωσης και σταθεροποίησης στην κορεατική χερσόνησο και ενθαρρύνει τις προσπάθειες αυτές, διότι αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για μία διαρκή ειρήνη».

Μιλώντας για πρώτη φορά στα αγγλικά σε επίσημη εκδήλωση και αποφεύγοντας να επικρίνει ευθέως το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, αν και οι αναφορές περί αδικίας , διώξεων και ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων αφορούν την Πιονγκγιάνγκ, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι «η διπλωματία, ως τέχνη του εφικτού, βασίζεται στη σθεναρή και επίμονη πεποίθηση ότι η ειρήνη δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μέσω της ήρεμης ακρόασης και του διαλόγου».

Είναι η πρώτη παπική επίσκεψη στη Νότια Κορέα τα τελευταία 25 χρόνια και γίνεται με στόχο την ενίσχυση και ανάπτυξη του καθολικισμού στην Ασία. Ο Ιωάννης Παύλος ο Β’ είχε επισκεφθεί το 1984 και το 1989 τη Νότια Κορέα, αλλά ο πάπας Βενέδικτος ο 16’ δεν είχε μεταβεί στην Ασία. Επίσης είναι η τρίτη μεγάλη περιοδεία του Φραγκίσκου από την εκλογή του το Μάρτιο του 2013, μετά τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή.

Το παπικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην στρατιωτική βάση Ιντσεόν όπου τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας υποδέχτηκε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν –χε καθώς επίσης δυο αποσχιστές καθολικοί από τη Βόρεια Κορέα και πολλά μέλη των οικογενειών της ναυτικής τραγωδίας του περασμένου Απριλίου με τη βύθιση του οχηματαγωγού που παρέσυρε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους κυρίως μαθητές σχολείου.

Αυτή η πενθήμερη επίσκεψη στη Νότια Κορέα, κοντά στην Κίνα, αποτελεί στρατηγικό στόχο για το Βατικανό στην Ασία. «Καθώς αρχίζω το ταξίδι μου, σας ζητώ να έρθετε μαζί μου και να προσευχηθείτε για την Κορέα και για όλη την Ασία» έγραψε ο λογαριασμός του 77χρονου ποντίφικα στο Twitter λίγο πριν ξεκινήσει από τη Ρώμη. . Ο πάπας Φραγκίσκος έχει «επαφή σε όλη την ήπειρο» φέρνοντας ένα μήνυμα για «το μέλλον της Ασίας» είπε ο νούμερο δύο και υπουργός Εξωτερικών του Βατικανό Πιέτρο Παρολίν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Οι καθολικοί αντιπροσωπεύουν το 10,7% του πληθυσμού της Νότιας Κορέας

Πάπας Φραγκίσκος: «Δεν είμαι σούπερμαν, ούτε σταρ»

Εκτόξευση πυραύλων από την Βόρεια Κορέα
Στην εκτόξευση τριών πυραύλων μικρού βεληνεκούς προχώρησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ανοικτά της ανατολικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου την Πέμπτη, λίγο πριν φτάσει στη Σεούλ για πενθήμερη επίσκεψη ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από πολλαπλούς εκτοξευτήρες στο λιμάνι της πόλης Γονσάν της Βόρειας Κορέας και έπεσαν σε θαλάσσια περιοχή σε βάθος 220 χιλιομέτρων από τον χώρο εκτόξευσης σε ένα σημείο στα ανατολικά της χερσονήσου της Κορέας, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ.

Ο τελευταίος πύραυλος εξαπολύθηκε μόλις 35 λεπτά πριν το παπικό αεροσκάφος με τον Φραγκίσκο προσγειωθεί σε μια αεροπορική βάση στη Σεούλ, όπου ο ποντίφικας ξεκίνησε πενθήμερη επίσκεψη στη Νότια Κορέα.

Οι νέες εκτοξεύσεις πύραυλων από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έγιναν ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα προγραμματίζουν να ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα στρατιωτικές ασκήσεις. Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον λένε ότι οι ασκήσεις είναι αμυντικού χαρακτήρα, αλλά η Βόρεια Κορέα διαμαρτύρεται τακτικά για αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες πολλάκις έχει χαρακτηρίσει πρόβα πολέμου.

Στοιχεία «σοκ» από τον Πάπα Φραγκίσκο για τις κακοποιήσεις

Μήνυμα προς την Κίνα από αέρα
Στο μεταξύ, ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε χαιρετιστήριο τηλεγράφημα προς τον πρόεδρο της Κίνας Σι Ζινπίνγκ και προς τον κινεζικό λαό κατά τη διάρκεια της πτήσης του παπικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Κίνας μιας χώρας όπου η κομμουνιστική κυβέρνηση δεν επιτρέπει στους καθολικούς να αναγνωρίζουν την εξουσία του Βατικανού.

Ο Πάπας, ο οποίος βρισκόταν καθ ‘οδόν προς τη Νότια Κορέα για πενθήμερη επίσκεψη, στέλνει πάντα τηλεγραφήματα προς τους ηγέτες των χωρών ενόσω το παπικό αεροσκάφος περνά από τον εναέριο χώρο των κρατών τους. Τα συνηθισμένα αυτά μηνύματα σπάνια αποτελούν είδηση αλλά αυτή τη φορά υπήρχε μεγάλη προσδοκία για το τι θα έγραφε στο τηλεγράφημά του προς την κινεζική ηγεσία ο πάπας Φραγκίσκος.

«Μπαίνοντας στον κινεζικό εναέριο χώρο, θα ήθελα να εκφράσω τις καλύτερες ευχές μου προς την Εξοχότητά σας και προς τους συμπολίτες σας, και επικαλούμαι τη θεία ευλογία για ειρήνη και ευημερία του έθνους σας», ανέφερε ο πάπας Φραγκίσκος στο τηλεγράφημά του.

Το γεγονός ότι το παπικό αεροσκάφος αφέθηκε να διασχίσει τον κινεζικό εναέριο χώρο θεωρήθηκε ως ένα θετικό, αν και μικρό βήμα προς τα εμπρός, στις συχνά δύσκολες σχέσεις μεταξύ του Βατικανού και της Κίνας.