Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ ανέλαβε επίσημα την ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
- 18/05/2025, 12:22
- SHARE

Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προεξήρχε της εναρκτήριας λειτουργίας του την Κυριακή το πρωί μπροστά σε πλήθος στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου βρίσκονταν παγκόσμιοι ηγέτες και κορυφαίοι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι, σε μια τελετή που σηματοδοτεί επίσημα την ανάληψη της ηγεσίας του από 1,4 δισεκατομμύρια Ρωμαιοκαθολικούς.
Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ και ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανίζε ήταν μερικοί από τους ηγέτες που ταξίδεψαν στη Ρώμη για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, η οποία σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της παπικής θητείας του Λέοντα. Σημειώθηκε και σύντομη χειραψία ανάμεσα σε Βανς και Ζελένσκι.
Ο Πάπας, φορώντας τα παραδοσιακά άμφια, προσευχήθηκε στα λατινικά λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας, ευχόμενος να είναι αντάξιος διάδοχος του Αγίου Πέτρου, ο οποίος, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, επιλέχθηκε από τον Ιησού ως ο πρώτος ηγέτης της εκκλησίας.
Πριν ξεκινήσει η λειτουργία, ο Πάπας Λέων έκανε την πρώτη του βόλτα στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου με ανοιχτό παπικό αυτοκίνητο (popemobile), χαιρετώντας το πλήθος, το οποίο ανταπέδωσε με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.
Γεννημένος ως Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, κάτοικος Σικάγο και γνωστός στους φίλους του ως Μπομπ, ο Λέων επιλέχθηκε από τους καρδινάλιους ως ο 267ος Πάπας, καθιστώντας τον τον πρώτο Αμερικανό Ποντίφικα. Η εκλογή του αψήφησε την μακροχρόνια πεποίθηση ότι οι καρδινάλιοι δεν θα επέλεγαν ηγέτη από μια παγκόσμια υπερδύναμη που ήδη έχει σημαντική επιρροή στα παγκόσμια ζητήματα.