Ο πιο ακριβός σταθμός τρένου στον κόσμο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό

Ο πιο ακριβός σταθμός τρένου στον κόσμο άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό

Και βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Σχεδόν 15 χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου, το World Trade Center Transportation Hub είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό και συνδέει τα New Jersey’s Port Authority Trans-Hudson (PATH) τρένα με το μετρό της Νέας Υόρκης, ενώ βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο One World Trade Center.

Ο σχεδιασμός του σταθμού αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2004 και το έργο προγραμματιζόταν να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια και να κοστίσει 2,2 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η κατασκευή του διήρκησε 12 χρόνια και το τελικό κόστος άγγιξε τα τέσσερα δισ. δολάρια, καθιστώντας το συγκοινωνιακό κόμβο ως τον πιο ακριβό σταθμό τρένου στον κόσμο.

Παρακάτω ακολουθεί το εσωτερικό του σταθμού:

Ο συγκοινωνιακός κόμβος έχει συνδέσεις με 11 γραμμές του μετρό της πόλης, καθώς και υπόγεια τρένα PATH που ενώνουν τη Νέα Υόρκη με το Νιού Τζέρσεϊ.

O σταθμός σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, ο οποίος έχει εργαστεί σε κτίρια της Ισπανίας, της Ελβετίας, του Καναδά, αλλά και της Ελλάδας.

Η Λιμενική Αρχή έδωσε στον Καλατράβα το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσει την κατασκευή του σταθμού το 2005.

H κορυφή του κτιρίου στο εσωτερικό του.

Η οροφή θα είναι ανοιχτή τις ημέρες που θα συνοδεύονται από τον καλό καιρό, καθώς και κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου.

Το One World Trade Center θα είναι ορατό από την οροφή του σταθμού.

Παρόλο που ο σταθμός δεν φιλοξενεί, μέχρι στιγμής, καταστήματα, υπάρχουν σχέδια να ανοίξουν δημοφιλείς χώροι λιανικής τον Αύγουστο.

Ο σταθμός προβλέπεται να φιλοξενήσει 125 ενοικιαστές, μεταξύ των οποίων και οι δημοφιλείς μάρκες Apple, H&M, Michael Kors και της Victoria Secret.

Ορισμένα τμήματα του σταθμού βρίσκονται υπό κατασκευή και αναμένονται να ανοίξουν σταδιακά.

To World Trade Center Transportation Hub άνοιξε στις 3 Μαρτίου με μια τελετή έναρξης, η οποία «τράβηξε τα βλέμματα» των τηλεοπτικών δικτύων, τουριστών και κατοίκων.

Kαι ο Καλατράβα βρέθηκε στην τελετή.

Oι παρευρισκόμενοι πλησίασαν τον παγκόσμιας φήμης αρχιτέκτονα.

To World Trade Center Transportation Hub είναι ένα κτίριο στη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.