Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 1960

Ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το 1960
epa08836774 The People’s Republic of China flag is displayed outside the West Kowloon Law Courts building in Hong Kong, China, 23 November 2020. Three pro-democracy activists, Joshua Wong Chi-fung, Ivan Lam Long Ying, and Agnes Chow Ting, have been charged for incitement to knowingly take part in an unauthorised assembly, organising an unauthorised assembly and knowingly taking part in an unauthorised assembly. EPA/JEROME FAVRE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πληθυσμός της κινεζικής ενδοχώρας, αφαιρουμένων των αλλοδαπών, υποχώρησε κατά 850.000 άτομα

Πτώση κατέγραψε το 2022 ο πληθυσμός της Κίνας, σύμφωνα με την εκεί στατιστική αρχή. Όπως αναφέρει ο Yi Fuxian, σφοδρός επικριτής της πολιτικής του «ενός παιδιού», πρόκειται για την πρώτη πτώση από τις αρχές του 1960.

Ο πληθυσμός της κινεζικής ενδοχώρας, αφαιρουμένων των αλλοδαπών, υποχώρησε κατά 850.000 άτομα, στο 1,41 δισεκατομμύριο άτομα. Επίσης, αναφέρθηκαν 9,56 γεννήσεις έναντι 10,41 θανάτων. Το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 16 έως 59 ετών μειώθηκε στο 62%, από 62,5% ένα χρόνο νωρίτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η συρρίκνωση του πληθυσμού αντανακλά τον αντίκτυπο της πανδημίας και την οικονομική ύφεση», δήλωσε ο Yue Su, οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit. Όπως είπε, η Κίνα θα μπορούσε να δει μια αύξηση του πληθυσμού μετά την υποχώρηση των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Παρά τον αρνητικό αντίκτυπο της συρρίκνωσης του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της Κίνας, συνιστούμε στις εταιρείες να εξετάσουν τις ευκαιρίες που είναι ενσωματωμένες στη δομή του πληθυσμού», συμπλήρωσε. «Τα μικρότερα οικογενειακά μεγέθη θα οδηγήσουν στη μεταμόρφωση και την αναβάθμιση της κατανάλωσης.  

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές αποκάλυψαν σχεδόν 60.000 θανάτους που σχετίζονται με Covid σε κινεζικά νοσοκομεία μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2022 και 12 Ιανουαρίου 2023. Η πλειοψηφία ήταν ηλικιωμένοι και η μέση ηλικία θανάτου ήταν 80,3 χρόνια.