Ο πληθωρισμός προκαλεί προβλήματα στον προϋπολογισμό του «Παρίσι 2024»

Ο πληθωρισμός προκαλεί προβλήματα στον προϋπολογισμό του «Παρίσι 2024»
This photograph taken on November 15, 2022, in Paris, shows snow globes as part of official merchandising for the Paris 2024 Olympic and Paralympic Games, displayed in the official Paris 2024 shop in Les Halles shopping mall in central Paris. (Photo by Thomas SAMSON / AFP) Photo: AFP
Η τεράστια άνοδος των τιμών απειλεί να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Είκοσι μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, η αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Οργανωτικής Επιτροπής (Cojo), πραγματοποιείται υπό την στενή επίβλεψη του γαλλικού κράτους, που κάνει… λίγο πίσω, προκειμένου να βοηθήσει την επιτροπή που πλήττεται από τον πληθωρισμό και το υποτιμημένο κόστος.

Το απόγευμα της Δευτέρας (12/12), το αρμόδιο Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει αυτό που η οικονομική διαχείριση του Cojo έχει αποδειχθεί εδώ και εβδομάδες, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και το κράτος. Θα πρέπει να καταγράψει προϋπολογισμό 10% (+400 εκατ. ευρώ) από τα 4,380 δισ. ευρώ, 96% ιδιωτικής προέλευσης (εισόδημα από χορηγούς, έκδοση εισιτηρίων και συνεισφορά από τη ΔΟΕ).

Με τον προϋπολογισμό της Solideo (σ.σ. εταιρία παράδοσης έργων) στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ προς το παρόν (συμπεριλαμβανομένων 1,870 δισεκατομμυρίων σε δημόσιο χρήμα), ο συνολικός «λογαριασμός» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην γαλλική πρωτεύουσα, θα μπορούσε  να ανέλθει σε 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 6,8 δισεκατομμυρίων που προβλεπόταν το 2019.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Αμελί Ουντέα Καστέρα, υπουργού των Ολυμπιακών Αγώνων, το κράτος, εγγυητής σε περίπτωση ελλείμματος από την Cojo, «σφίγγει τα μπουλόνια», ανέφεραν αρκετές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ενώ η Cojo, είχε ήδη αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό στα τέλη του 2020, κατά 300 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτήν την φορά, ο «καλπάζων πληθωρισμός», κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη.

«Δεν ήταν πολύ νωρίς και η κατάσταση επιδεινώθηκε, εάν είχαν υπογράψει τα συμβόλαιά τους νωρίτερα, θα το είχαν αποφύγει», εξηγεί στο AFP πηγή προσκείμενη στον κόσμο του Ολυμπιακού Κινήματος.

Σημειώνεται, ότι ο πληθωρισμός, αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της αύξησης, με 120 εκατομμύρια ευρώ για εφέτος και 75 εκατομμύρια ευρώ για το 2023 και το 2024, αναφέρει χαρακτηριστικά η Cojo.