Ο πληθωρισμός «τρέχει», η Λαγκάρντ δεν βιάζεται – Οι αγορές προεξοφλούν 5 αυξήσεις επιτοκίων

Ο πληθωρισμός «τρέχει», η Λαγκάρντ δεν βιάζεται – Οι αγορές προεξοφλούν 5 αυξήσεις επιτοκίων
epa08464900 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following the meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 23 January 2020 (reissued 04 June 2020). The ECB on 04 June 2020 announced it's monetary policy decision and said the 'pandemic emergency purchase programme (PEPP) will be increased by 600 billion euro to a total of 1,350 billion euro, as a part of stimulus efforts to strenghten the eurozone economy'. EPA/ARMANDO BABANI *** Local Caption *** 55797626 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H Λαγκάρντ δεν θέλει αυστηρή πολιτική, αλλά οι αγορές προεξοφλούν 5 αυξήσεις επιτοκίων

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά πέντε επιτοκιακές αυξήσεις, κατά 0,25 μονάδες βάσης εκάστη, εκτιμούν οι αγορές σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την πρόεδρο Λαγκάρντ, ωστόσο, να επιμένει για… σχετική χαλαρότητα και σταδιακή άρση των υποστηρικτικών μέτρων, την οποία μάλλον θα ανακοινώσει στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σημείωσε ιδιαίτερα ανοδική πορεία και τον Ιανουάριο, επιταχυνόμενος από 5% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο σε 5,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, οι ανατιμήσεις έλαβαν ώθηση από το πετρέλαιο Brent, καθώς μάλιστα ο αντίκτυπος της ενεργειακής συνιστώσας στον πληθωρισμό είναι μεγάλος. Σημειώνεται πως εκρηκτικές είναι οι αυξήσεις στο ρεύμα, που σε όλη την Ευρωζώνη ξεπέρασαν το 45%.

Στην τρέχουσα κρίση συμβάλλουν οι διαταραχές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και τα χαμηλά ενεργειακά αποθέματα, που ενισχύουν τελικά τις τιμές καταναλωτή.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την ING, η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να αλλάξει την επιτοκιακή της πολιτική. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και αν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα επιτόκια και το guidance σε σχέση με την ποσοτική χαλάρωση (QE).

Με λίγα λόγια, η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα εκφράσει την ανησυχία για τον πληθωρισμό, ενώ θα ανακοινώσει ότι οι πιέσεις στις τιμές πρόκειται να παραμείνουν υψηλές για το μεγαλύτερο μέρος του 2022. Μάλιστα θα χρησιμοποιήσει επιχειρήματα όπως «υπομονή για τον πληθωρισμό» όχι στον «πανικό του πληθωρισμού».

Πάντως η Γερμανία πιέζει την ΕΚΤ να λάβει μέτρα καθώς ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να είναι παροδικός… αλλά για την ώρα η νομισματική πολιτική δεν θα αλλάξει.

Υπενθυμίζεται πως η EKT έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός το 2023 και το 2024 θα υποχωρήσει στο 1,8%. Βραχυπρόθεσμα, το 2021 αναβαθμίστηκε σε 2,6% από 2,4% και το 2022 σε 3,2% από 1,7%. Tέλος, σε ό,τι αφορά την οικονομία,  η δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να ενισχυθεί έντονα το 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η επικεφαλής της ΕΚΤ θα κληθεί να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: α) Ως πότε θα συνεχιστεί η τρέχουσα χαλαρή νομισματική πολιτική; β) Ο βασικός πληθωρισμός θα είναι πιο στενά συνδεδεμένος με τον στόχο από ότι στο παρελθόν;

Ιδιαίτερη σημασία έχει σήμερα και η παρέμβαση του γνωστού οικονομολόγου Μοχάμεντ Ελ Εριάν, ο οποίος με άρθρο του στη Handelsblatt επισημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να κάνει τα λάθη της Fed…