Ο Πολ Τόμσεν επιμένει: Κόψτε συντάξεις και μειώστε το αφορολόγητο

Ο Πολ Τόμσεν επιμένει: Κόψτε συντάξεις και μειώστε το αφορολόγητο
Μάλιστα είπε ξανά ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ υψηλές.

Τη θέση που έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν, επανέλαβε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, ζητώντας από την Ελλάδα να μειώσει κι άλλο τις συντάξεις αλλά και το αφορολόγητο όριο στην Ελλάδα.

Επανερχόμενος στις πάγιες θέσεις του Ταμείου σημείωσε ότι για να πετύχει ένα καλύτερο «δημοσιονομικό μείγμα» είναι κρίσιμο να υπάρξει μεταρρύθμιση στις συντάξεις που είναι πολύ μεγάλες και διεύρυνση της φορολογικής βάσης (το 60% των πολιτών είναι στο αφορολόγητο, δήλωσε). «Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν και γι’ αυτό ήταν λάθος που δεν προχώρησαν οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο. Ελπίζω αυτό να διορθωθεί».

Την θέση αυτή διατύπωσε ο Πολ Τόμσεν ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ. Σχολίασε ότι “ναι μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης” αλλά συνέδεσε αυτό τον στόχο με την ανάγκη να προχωρήσει σε “φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις”.

Ο Πολ Τόμσεν αναγνώρισε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα επιτεύχθηκε με ένα ιδιαίτερα αντιαναπτυξιακό μείγμα πολιτικής. Ως εκ τούτου επανέλαβε τη πάγια θέση του Ταμείου που θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα ευνοήσουν την ελληνική οικονομία. «Είχαμε απογοητευτεί από το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αντιστράφηκαν μετά το τέλος του προγράμματος. Νομίζω ότι ήταν λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο Πολ Τόμσεν απηύθυνε κάλεσμα στην ελληνική κυβέρνηση και στους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση του στόχου για το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2020 και απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για μία “εξαιρετικά υποσχόμενη αρχή”.

Σημείωσε ότι τα σχέδια της νέας κυβέρνησης σε ορισμένους τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι θετικά. Τα προγράμματα έδωσαν χώρο για «αναπνοή». Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει υψηλούς μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά πρέπει να αναλάβει τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που προαναφθέρθηκαν, σημείωσε.