Ο πόλεμος της Ουκρανίας κυριαρχεί στο Tik Tok και η Δύση ανησυχεί

Ο πόλεμος της Ουκρανίας κυριαρχεί στο Tik Tok και η Δύση ανησυχεί
TikTok logo displayed on a phone screen and Russian flag displayed on a screen in the background are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on March 1, 2022. (Photo Illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η πλατφόρμα έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο έντονης παραπληροφόρησης, χωρίς να υπάρχει ακόμη έλεγχος από τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές αρχές.

του Jacob Carpenter

Στην ανακοίνωσή ότι το TikTok θα αναστείλει το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τη Ρωσία, ως αντίδραση στο νέο νόμο της χώρας που τιμωρεί τη διάδοση των λεγόμενων «ψευδών» ειδήσεων, τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν αφελώς ότι η εφαρμογή είναι «μια διέξοδος για δημιουργικότητα και ψυχαγωγία που μπορεί να προσφέρει μια πηγή ανακούφισης και ανθρώπινης σύνδεσης σε καιρό πολέμου».

Στην πραγματικότητα, το TikTok έχει γίνει η κύρια πηγή ειδήσεων, πληροφοριών και παραπληροφόρησης σχετικά με μια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες συγκρούσεις του 21ου αιώνα, μετατρέποντάς το σε πεδίο μάχης στον πόλεμο της πειθούς. Η εξέλιξη τοποθετεί το TikTok, γνωστό για τα σύντομα βίντεο και τη δημοτικότητά του στους εφήβους, σε αχαρτογράφητα νερά, γεγονός που περιπλέκεται από τις κινεζικές του ρίζες.

Ενώ τα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης – κυρίως το Facebook, το Instagram και το Twitter – έχουν τεθεί υπό έντονο έλεγχο από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης για την αστυνόμευση του περιεχομένου στις πλατφόρμες τους, το TikTok έχει αποφύγει σε μεγάλο βαθμό αυτή την προσοχή.

Κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι φυσικό. Η εφαρμογή, που κυκλοφόρησε μόλις πριν από πέντε χρόνια, παραμένει σχετικά νέα σε σύγκριση με τους αντιπάλους της. Η βάση χρηστών της στρέφεται προς τα παιδιά, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να διαδώσουν το είδος του επιβλαβούς περιεχομένου που στοχεύουν οι νομοθέτες. Το TikTok διαδραμάτισε επίσης σχετικά ελάχιστο ρόλο σε πολλά σημαντικά εγχώρια γεγονότα, όπως η προεδρία του Τραμπ και η επίθεση στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, ωστόσο, είναι διαφορετικός για το TikTok.

Η υψηλής τεχνολογίας πλατφόρμα βίντεο της εφαρμογής, η οποία ανάγκασε το Facebook και το Instagram να αναπτύξουν έναν εικονικό κλώνο για τις υπηρεσίες τους, έχει αποδειχθεί πολύ πιο ισχυρή από τα κείμενα στην Ανατολική Ευρώπη. Πλάνα με κινήσεις αρμάτων μάχης, βομβαρδισμούς πολιτών σε γειτονιές και άλλες πολεμικές πράξεις που δημοσιεύονται στο TikTok προσελκύουν συνήθως τεράστιο κοινό. Οι New York Times ανέφεραν το Σάββατο ότι τα βίντεο του TikTok με το hashtag #UkraineWar έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 500 εκατομμύρια προβολές, ξεπερνώντας κατά πολύ τον πλησιέστερο ανταγωνιστή της εταιρείας, το Instagram.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν πολλοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, το TikTok δεν έχει αφαιρέσει επιθετικά ψευδές, χειραγωγημένο ή προπαγανδιστικό περιεχόμενο που διαμορφώνει αυτή τη σύγκρουση.

Το TikTok θα μπορούσε να πέσει ακόμη περισσότερο σε δυσμένεια από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, εάν αφήσει τη φιλορωσική προπαγάνδα να διαδοθεί στην πλατφόρμα του. Οι δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη επιβάλει περισσότερη εποπτεία περιεχομένου, αλλά πλησιάζουν όλο και περισσότερο σε αυτό το βήμα καθώς οι εταιρείες κοινωνικών μέσων συνεχίζουν να υπολείπονται των προσδοκιών τους.