Ο πόλεμος του Πούτιν αυξάνει την πίεση στους βιομηχανικούς γίγαντες της Γερμανίας

Ο πόλεμος του Πούτιν αυξάνει την πίεση στους βιομηχανικούς γίγαντες της Γερμανίας
Photo: pixabay.com

του David Meyer

Οι επιχειρηματικές επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία είναι ορατές παντού γύρω μας αυτές τις μέρες, αλλά οι αριθμοί που ήρθαν σήμερα το πρωί από τους ομοσπονδιακούς στατιστικολόγους της Γερμανίας είναι ωστόσο συγκλονιστικοί.

Οι τιμές παραγωγού βιομηχανικών προϊόντων ήταν τον περασμένο μήνα αυξημένες κατά 33,5% σε ετήσια βάση. Η τάση είναι σαφώς επιταχυνόμενη επίσης, με τον δείκτη τιμών παραγωγού (PPI) να έχει αυξηθεί κατά 30,9% τον Μάρτιο και κατά 25,9% στις …«αλκυονίδες ημέρες» του Ιανουαρίου.

Ο κινητήριος μοχλός, φυσικά, είναι η ενέργεια, οι τιμές της οποίας αυξήθηκαν περισσότερο από 87% σε ετήσια βάση. Η τιμή του φυσικού αερίου είναι ο κύριος υπαίτιος, με τους βιομηχανικούς καταναλωτές να πρέπει να πληρώσουν ένα ασύλληπτο 260% περισσότερο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2021. Για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υπερ-τετραπλασιαστεί. Δεν είναι να απορεί κανείς που εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας όσον αφορά τα καύσιμα – και όλα αυτά προτού η Γερμανία συμφωνήσει να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως αναπόφευκτα θα κάνει.

Η ευρωπαϊκή ζήτηση για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, χάρη στις εκτοξεύσεις-ρεκόρ των τιμών στις ΗΠΑ, και τώρα βλέπουμε τις επιπτώσεις εκεί, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και 13 χρόνια. Αυτό με τη σειρά του θα σημάνει υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και πλαστικών, μεταξύ άλλων.

Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Αν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μας δίδαξε κάτι, είναι ότι η μη σωστή αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής τα προηγούμενα χρόνια απλώς ενθάρρυνε τον Πούτιν. Το να συνεχίσουμε να του στέλνουμε τεράστια χρηματικά ποσά για ορυκτά καύσιμα θα δημιουργήσει μόνο χειρότερα προβλήματα στη συνέχεια – και φυσικά θα ήταν ηθικά τραγελαφικό, δεδομένου ότι τα μετρητά χρηματοδοτούν σφαγές στην Ουκρανία.

Τέλος πάντων, ήταν μια δύσκολη εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο ευτυχώς πλησιάζει, οπότε ας κλείσουμε με μια θετική είδηση: η Ινδονησία θα άρει την απαγόρευση των εξαγωγών φοινικέλαιου την επόμενη εβδομάδα. Ναι, το φοινικέλαιο είναι κακό από πολλές πλευρές, αλλά υπάρχει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση αυτή τη στιγμή και οτιδήποτε ανακουφίζει την πίεση αυτή τη στιγμή είναι καλοδεχούμενο.

Πηγή: Fortune.com