Ο Πομπέο δεν ήρθε στην Ελλάδα μόνο για την αμυντική συνεργασία – Η ατζέντα των επενδύσεων και το 5G

Ο Πομπέο δεν ήρθε στην Ελλάδα μόνο για την αμυντική συνεργασία – Η ατζέντα των επενδύσεων και το 5G
Ο υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Μάικ Πομπέο (Mike Pompeo) μιλά από το βήμα, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο για να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με βασικό θέμα την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία. Αυτή την ώρα βρίσκεται  σε  εξέλιξη η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια σε μια κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά, με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται παρά την πρόθεση για έναρξη διαλόγου. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πομπέο θα υπογραφεί επιστημονική και τεχνολογική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Ελλάδας. Όπως δηλώνει στο iefemerida.gr o ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Άμυνας και επικεφαλής Τεχνολογίας των ΗΠΑ, Μάικλ Κράτσιος το ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις είναι έντονο, όμως θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στις αμερικανικές εταιρείες πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορούν να κάνουν επενδύσεις, γιατί υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί που τις ευνοούν. Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, χαρακτηρίζει έξυπνη την κίνηση του Κυριάκου Πιερρακάκη να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό ταμείο που θα αναπτύξει αυτές τις εφαρμογές.

“Αυτή είναι μία πραγματικά έξυπνη πολιτική, η οποία θα ωφελήσει ολόκληρη την κοινότητα στο δρόμο για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα. Αυτές είναι σκέψεις που χαίρομαι να ακούω, κάτι που αναμένεται να γίνει στις συναντήσεις με τους κυρίους Πιερρακάκη και Κυρανάκη”. To θέμα των δικτύων 5G είχε τεθεί και στην επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, με τους Αμερικάνους να πιέζουν για μη συμμετοχή των κινεζικών παρόχων.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Τζέφρι Πάιατ πριν δύο μέρες:

“Η ασύρματη τεχνολογία 5G θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, μετασχηματίζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας με συναρπαστικές νέες εφαρμογές από αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και «έξυπνες» οικιακές συσκευές σε τηλεχειρουργική και πιο αποτελεσματικές κρίσιμες υποδομές. Για αυτόν τον λόγο, τα δίκτυα 5G πρέπει να δημιουργηθούν προσεκτικά για να προστατεύσουν το απόρρητο των πολιτών μας και τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες των εταιρειών μας από επιθετικές εισβολές κακόβουλων στοιχείων. Η Huawei και η ZTE, μαζί με άλλες κινεζικές εταιρείες, υποχρεούνται από την κινεζική νομοθεσία να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, χωρίς ερωτήσεις, και να διατηρήσουν αυτή τη συνεργασία μυστική. Αυτή δεν είναι μια συνταγή επιτυχίας, αλλά μια πρόσκληση για συμβιβασμό και υπονόμευση της προόδου, της ασφάλειας και των εξελίξεων που έχουμε τοποθετήσει ψηλά, και από τις οποίες ως κοινωνίες, εξαρτιόμαστε όλο και περισσότερο”.

Οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες έχουν ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα.  Η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 200 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 10 εκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιτ είχε δηλώσει πώς οι σπόροι της πρόσφατης αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην οικονομία της γνώσης της Ελλάδας σπάρθηκαν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης του 2018, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τιμώμενη χώρα και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η πρεσβεία μας έφεραν δεκάδες κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη για να βιώσουν από πρώτο χέρι την αξία που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα.

Αυτή η προσπάθεια αποδίδει πλέον καρπούς, καθώς τα κέντρα καινοτομίας της Pfizer και της Cisco είναι online, αξιοποιώντας τον μεγάλο φοιτητικό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης και το υποστηρικτικό κυβερνητικό περιβάλλον που θέλει να μετατρέψει την πόλη στην πρωτεύουσα τεχνολογίας των Βαλκανίων. Και στην Αθήνα, η IBM συνεργάζεται με την Infosys Finacle για τη δημιουργία ενός Τραπεζικού Κέντρου Αριστείας που θα υποστηρίζει έργα σε όλη την Ευρώπη.

Ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας θα συνοδεύσει τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην επίσκεψή του στην Ελλάδα για την υπογραφή τεχνολογικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα, ενώ θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους προκειμένου να συζητήσουν σημαντικές συνεργασίες στον τομέα της τεχνολογίας.

Την Δευτέρα ο κ. Κράτσιος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με τον Μάικ Πομπέο και στη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία, κ. Φραγκογιάννη, για την υπογραφή τεχνολογικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

Θα συναντήσει επίσης τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και μαζί θα επισκεφθούν το Anatolia College.

Την Τρίτη ο κ. Κράτσιος θα βρεθεί στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με Ελληνες αξιωματούχους, στο πλαίσιο της συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Κυρανάκη, αλλά και την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.