Ο Πόντιος που πήρε την Πόλη από τον Ερντογάν

Ο Πόντιος που πήρε την Πόλη από τον Ερντογάν
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου του CHP θα είναι ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Βέβαιος ότι έχει επικρατήσει του υποψηφίου του κυβερνώντος AKP στις τοπικές εκλογές και μάλιστα με έως και 20.000 ψήφους διαφορά εμφανίστηκε την Πέμπτη ο Εκρέμ Ιμάμογλου του CHP. «Είμαι ο νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης» δήλωσε, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επανακαταμέτρηση των ψήφων σε 18 διαμερίσματα της πόλης.

Ο Ιμάμογλου σημείωσε πως όταν η επανακαταμέτρηση ολοκληρωθεί θα επιβεβαιώσει ότι ο εκείνος είναι ο μεγάλος νικητής, στη μάχη για το οικονομικό κέντρο της Τουρκίας έναντι του Μπιναλί Γιλντιρίμ.  Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα των εκλογών, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), κέρδισε με μικρή διαφορά στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, επιφέροντας πλήγμα στον Ταγίπ Ερντογάν.

Την περασμένη Δευτέρα είχε ανακοινωθεί ότι ο Ιμάμογλου προηγείτο με διαφορά περίπου 25.000 ψήφων, η οποία θεωρείται εξαιρετικά μικρή για μια πόλη περίπου 15 εκατομμυρίων κατοίκων. Την Τετάρτη, αποφασίστηκε επανακαταμέτρηση σε 18 από τα 39 διαμερίσματα της πόλης, καθώς το AKP αμφισβητούσε τα αποτελέσματα.

Μιλώντας την Παρασκευή στους δημοσιογράφους στην περιοχή Γκιουνγκιόρεν της Κωνσταντινούπολης, ο Ιμάμογλου είπε πως η νέα καταμέτρηση των ψήφων έχει ολοκληρωθεί σε εννέα ή δέκα περιφέρειες, και κάλεσε το YSK να σεβαστεί τους κανονισμούς του στη διάρκεια της νέας διαδικασίας καταμέτρησης.

«Τα αποτελέσματα δεν θα αλλάξουν. Ο χρόνος περνά και η Κωνσταντινούπολη περιμένει να εξυπηρετηθεί, επομένως θέλουμε απλώς να πιάσουμε δουλειά το ταχύτερο δυνατό. Ελπίζω πως θα υπάρξει λύση το ταχύτερο δυνατό», είπε ο Ιμάμογλου.

Ο νέος δήμαρχος είναι ποντιακής καταγωγής και ελληνόφωνος. Γεννήθηκε το 1970 στην Τραπεζούντα και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν ξεκινήσει να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian.

Μπήκε στον πολιτικό στίβο το 2009 και έγινε δήμαρχος μία μικρής επαρχίας το 2014. Είναι παντρεμένος, έχει 3 παιδιά και ένα κοινό με τον Ερντογάν: την αγάπη για το ποδόσφαιρο. Ο νέος δήμαρχος έπαιζε σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο στα νιάτα του, ενώ έχει ενεργό συμμετοχή στην ομάδα της Τραμπζονσπόρ.

Η καμπάνια του για την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρει η αγγλική εφημερίδα, χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη σεμνότητα και δουλειά. Προσπάθησε και πέτυχε – όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα – να κερδίσει την εμπιστοσύνη πολιτών διαφορετικών πολιτικών και θρησκευτικών φασμάτων.