Ο ΠΟΥ ψάχνει να καλύψει χρηματοδοτικό «κενό» 28 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της Covid-19

Ο ΠΟΥ ψάχνει να καλύψει χρηματοδοτικό «κενό» 28 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της Covid-19
epa08487567 Medical workers wearing protective gear take samples from students to test for the coronavirus and COVID-19 disease, in Gangseo-gu community health center in Seoul, South Korea, 16 June 2020. EPA/KIM CHUL-SOO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συμμαχία υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοϊού χρειάζεται 31,3 δισεκ. δολάρια τους επόμενους 12 μήνες για αναπτύξει και να κυκλοφορήσει τεστ, θεραπείες και εμβόλια, όπως ανακοίνωσε σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε, έως σήμερα έχουν προσφερθεί 3,4 δισεκ. δολάρια, αφήνοντας ένα χρηματοδοτικό κενό 27,9 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 13,7 δισεκ. δολάρια «είναι επειγόντως απαραίτητα».

Η πρωτοβουλία του ΠΟΥ έχει στόχο να αυξήσει τη διανομή 500 εκατ. τεστ και 245 εκατ. θεραπευτικών αγωγών σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως τα μέσα του 2021, ανέφερε σε ανακοίνωση.

Παράλληλα, σκοπεύει να αυξήσει τη διανομή 2 δισεκ. δόσεων εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου 1 δισεκ. που θα αγοραστεί από χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, έως τα τέλη του 2021.

Ο ΠΟΥ εργάζεται με μια μεγάλη συμμαχία οργανισμών ανάπτυξης, χρηματοδότησης και διανομής εμβολίων, στο πλαίσιο της εκστρατείας που ονομάζει ACT-Accelerator Hub, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο.

Κομισιόν: Υπάρχει συνεργασία έτσι ώστε να βρεθεί εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν

Στόχος είναι η παραγωγή εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να υπάρχει ετοιμότητα για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος της πανδημίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν κατά την καθημερινή ενημέρωση.

«Αυτό θα μας έκανε να νιώθουμε πιο ασφαλείς και πιο προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα» σημείωσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα κράτη-μέλη, έτσι ώστε να έχει γίνει προετοιμασία σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται ότι προς το παρόν καταγράφεται μείωση των θετικών κρουσμάτων στον COVID.

Aύριο, διάσημοι καλλιτέχνες της μουσικής, του κινηματογράφου και του αθλητισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία διαδικτυακή εκδήλωση για την ενίσχυση του αγώνα κατά του κορωνοϊού.

Η συναυλία γίνεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Παγκόσμιος Στόχος: Ενωμένοι για το μέλλον μας» για την οποία συνεργάζονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ομάδα Global Citizen.

Μεταξύ αυτών που θα συμμετάσχουν είναι η Σακίρα, η Σαρλίζ Θερόν, ο Χιου Τζάκμαν αλλά και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ.