Ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει: Δεν αναμένονται εμβολιασμοί σε ευρεία κλίμακα πριν τα μέσα του 2021

Ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει: Δεν αναμένονται εμβολιασμοί σε ευρεία κλίμακα πριν τα μέσα του 2021
epa08600391 A nurse prepares a vaccine during a routine immunization campaign at The Children Community Health Care center in Banda Aceh, Indonesia, 13 August 2020 According to data from the Indonesia Ministry of Health, the children's health service programs decreased dramatically during the start of the coronavirus pandemic. EPA/HOTLI SIMANJUNTAK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οπως ανέφερε την Παρασκευή εκπρόσωπος του ΠΟΥ, «η φάση 3 θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο, καθώς θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχει πραγματική προστασία και θα είναι απόλυτα ασφαλές».

Δεν αναμένονται εμβολιασμοί σε ευρεία κλίμακα πριν από τα μέσα του 2021, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σχετικά με τις δοκιμές εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε την Παρασκευή εκπρόσωπος του ΠΟΥ, «η φάση 3 θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο, καθώς θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχει πραγματική προστασία και θα είναι απόλυτα ασφαλές».

Σημείωσε δε πως πιθανότατα η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί, όταν δοθεί επίσημη έγκριση, θα είναι οι εργαζόμενο στην Υγεία και οι υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες, που αντιστοιχούν σε περίπου δύο δισεκατομμύρια δόσεις.

Υπενθυμίζεται, πάντως ότι χθες, υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Ε.Ε. είχε υποστηρίξει πως τον Νοέμβριο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά το εμβόλιο που αναπτύσσουν από κοινού το Ινστιτούτο Jenner της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν στις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.

Όπως δήλωσε, σε αυτή την περίπτωση η Ε.Ε. προσδοκά ότι θα έχει στη διάθεσή της περίπου 30 εκατ. από τα 300 εκατ. δόσεις, για τις οποίες έχει συμβληθεί με την εταιρεία, έως το τέλος του έτους (με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων σε δεύτερη φάση).