Ο Πούτιν απειλεί τώρα να «γκρεμίσει» το δολάριο

Ο Πούτιν απειλεί τώρα να «γκρεμίσει» το δολάριο
Photo: REUTERS

Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών της ρωσικής κυβέρνησης, Σεργκέι Γκλαζίεφ, επιστρέφει τις απειλές στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πιέσουν τη Ρωσία να αποσύρει το στρατό της από την Κριαμαία, απειλώντας τον Πούτιν με άμεσες οικονομικές κυρώσεις. Όμως και η Ρωσία δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Σήμερα με τη χθεσινή «κατρακύλα», το χρηματιστήριο της Μόσχας δείχνει να ανακάμπτει, ενώ η ρωσική κυβέρνηση απαντάει με τον ίδιο τρόπο στις απειλές της Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα το Κρεμλίνο προειδοποίησε πως μια επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα οδηγήσει σε «κραχ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», ενώ η Μόσχα θα εκμηδενίσει την οικονομική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ.
Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε σήμερα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανίας, η Μόσχα είναι πιθανόν να αναγκασθεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες.

Ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, σύμβουλος στο Κρεμλίνο, ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά από την ρωσική ηγεσία στη διατύπωση σκληρών θέσεων, αλλά δεν συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, πρόσθεσε ότι, εάν η Ουάσινγκτον παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ρωσικών επιχειρήσεων και ιδιωτών, η Μόσχα θα συστήσει στους κατόχους αμερικανικών αξιών να τις πουλήσουν.

Διαβάστε ακόμη: Διπλωματικός πυρετός για την Ουκρανία

«Θα βρούμε τρόπο όχι μόνο να περιορίσουμε την οικονομική μας εξάρτηση από τις ΗΠΑ, αλλά θα εξασφαλίσουμε μεγάλο όφελος από τις κυρώσεις. Οι απόπειρες για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε κραχ του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στο τέλος της κυριαρχίας των ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», πρόσθεσε με δηλώσεις του στο Ria-Novosti ο Σεργκέι Γκλαζίεφ. «Θα υποχρεωθούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα νομίσματα, να δημιουργήσουμε το δικό μας σύστημα ρύθμισης. Έχουμε εξαιρετικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τους εταίρους στην Ανατολή και στον Νότο», είπε.

«Εάν επιβληθούν κυρώσεις κατά κρατικών δομών, θα είμαστε αναγκασμένοι να αναγνωρίσουμε ότι δεν θα είμαστε σε θέση να αποπληρώσουμε τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις αμερικανικές τράπεζες», προειδοποίησε. «Διότι οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι και εάν οι ΗΠΑ παγώσουν τα στοιχεία ενεργητικού μας, τότε το παθητικό μας σε δολάρια θα παγώσει επίσης. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζές μας και οι επιχειρήσεις μας δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα δάνεια στους αμερικανούς εταίρους μας», συνέχισε.

Πηγή του Κρεμλίνου ωστόσο δήλωσε λίγη ώρα αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti ότι ο κ. Γκλαζίεφ εξέφρασε μία προσωπική του άποψη και ότι οι δηλώσεις του δεν απηχούν την επίσημη θέση του Κρεμλίνου.