Ο Πούτιν πυροδoτεί την «πράσινη» ανάπτυξη – Κλείνει η πόρτα για το ρωσικό αέριο στην ΕΕ

Ο Πούτιν πυροδoτεί την «πράσινη» ανάπτυξη – Κλείνει η πόρτα για το ρωσικό αέριο στην ΕΕ
Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ υψηλών προδιαγραφών για παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας σε οικόπεδο στην Κόρινθο , Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
Του Tristan Bove

Η Ευρώπη μπορεί να είναι έτοιμη να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, αλλά η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο φέρνει την ήπειρο σε ευάλωτη θέση.

Η εισβολή προκάλεσε αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές την Πέμπτη, ιδιαίτερα στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Η Ευρώπη λαμβάνει το 40% του εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτού ρέει μέσω ενός αγωγού που διαχειρίζεται μια ρωσική κρατική εταιρεία που διέρχεται απευθείας μέσω της Ουκρανίας.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ευρώπη έχουν διακόψει ακόμη τη σύνδεση φυσικού αερίου, αλλά οι τιμές της ενέργειας στην ήπειρο έχουν ήδη αυξηθεί. Αν μη τι άλλο, η κρίση στην Ουκρανία έχει αναδείξει πόσο εξαρτημένη είναι η Ευρώπη από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Η Ευρώπη έχει επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των υποδομών πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι προσπάθειες της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών τους τελευταίους μήνες να επεκτείνουν την δυναμικότητα της αιολικής ενέργειας της ηπείρου μπορεί να επιταχυνθούν και ορισμένοι αξιωματούχοι βλέπουν την πιθανή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ως ευκαιρία να στραφούν προς την ενεργειακή ανεξαρτησία.

«Ολόκληρη η Δύση θα απομακρυνθεί από τη Ρωσία», είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Robert Habeck στο Associated Press μετά την είδηση της εισβολής την Πέμπτη. «Θα διαφοροποιήσουμε το ενεργειακό μας σύστημα. Δεν θα αγοράζουμε ρωσικό άνθρακα και φυσικό αέριο σε τέτοιες ποσότητες στο μέλλον».

Η δέσμευση της Γερμανίας να κλείσει όλα τα εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα έως το 2038 και μια απόφαση δεκαετιών με σκοπό την επιθετική σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, έχουν κάνει τη χώρα να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο, το οποίο ρέει φτηνά προς τις γερμανικές ακτές εδώ και δεκαετίες.

Το φυσικό αέριο αποτελεί το 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Γερμανίας και η χώρα βασίζεται στη Ρωσία για το 55% του εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο. Εάν αυτές οι εισαγωγές σταματούσαν ξαφνικά, η μεγαλύτερη οικονομία και η πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ θα βρισκόταν σε δεινή θέση.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι αρκετά υψηλά ώστε η Γερμανία και άλλες χώρες να καταφέρουν να περάσουν το χειμώνα και τους επόμενους μήνες, ακόμη και αν σταματήσουν οι ρωσικές εισαγωγές, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση. Όμως, η Γερμανία, που θεωρείται από καιρό η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, θα χρειαστεί να αφιερώσει αυτόν τον χρόνο για να κατανοήσει πώς να παραμείνει σύμφωνη με τους περιβαλλοντικούς της στόχους, ενώ θα απογαλακτίζεται από την εξάρτηση από ξένες εισαγωγές.