Ο Powell προανήγγειλε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων και απογείωσε τις αγορές

Ο Powell προανήγγειλε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων και απογείωσε τις αγορές
epa07708166 Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell testifies during the House Financial Services Committee hearing on 'Monetary Policy and the State of the Economy' on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 10 July 2019. US President Donald J. Trump has publicly pressured Chairman Powell to cut interest rates to spur the US economy. EPA/SHAWN THEW
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, απογείωσε τη Wall Street

Aπογειώθηκε η Wall Street μετά την ομιλία του προέδρου της Federal Reserves Jerome Powell στο ινστιτούτο Brookings, για τον πληθωρισμό, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται πως Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, παρότι υποστήριξε πως η πρόοδος σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι… ελάχιστη, πλέον υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επιβράδυνση του επιτοκιακού κύκλου, προαναγγέλλοντας αύξηση επιτοκίου 0,5% αρχής, γενομένης από τη συνάντηση του Δεκεμβρίου, έπειτα από 4 τζάμπο διαδοχικές αυξήσεις κατά 0,75% – είδηση που προκάλεσε χαμόγελα στις τάξεις των επενδυτών, που έστειλα τη Wall Street στο… φεγγάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ειδικότερα,  οι δείκτες της Wall σημείωσαν ράλι μετά τις δηλώσεις του, με τον S&P 500 να κερδίζει 3,1%, τερματίζοντας ένα αρνητικό σερί τριών συνεδριάσεων και τον βιομηχανικό Dow Jones να ενισχύεται 2,2%. Ο τεχνολογικός Nasdaq σκαρφάλωσε 4,4%.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν Ασία και Ευρώπη…

Τι είπε ο Powell

Yψηλές πιθανότητες οι επόμενες επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ να είναι μικρότερες από αυτές που είχαν αποφασιστεί κατά τις προγενέστερες συνεδριάσεις της Federal Reserves (0,75%), παρόλο που η πρόοδος σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν είναι επαρκής, έδωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Jay Powell.

Ειδικότερα, απηχώντας πρόσφατες δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, αλλά και σχόλια που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο, ο Powell είπε ότι η κεντρική τράπεζα είναι σε θέση να μειώσει το μέγεθος των επιτοκιακών αυξήσεων το συντομότερο, από τον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να εμφανιστούν σημάδια προόδου στον πληθωρισμό.

«Παρότι υπάρχουν ορισμένες ελπιδοφόρες εξελίξεις, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών» δήλωσε ο Powell κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ινστιτούτο Brookings.