Ο πραγματικός…. «Γκόρντον Γκέκο»

Ο πραγματικός…. «Γκόρντον Γκέκο»

Πάλαι ποτέ ισχυρός παράγοντας της Wall Street, έχει συνδέσει το ονομά του με την Lehman Brothers και... τον Όλιβερ Στόουν.

Μεγάλωσε στην Park Avenue. Φοίτησε στο Χάρβαρντ. Κι έγινε ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες της Wall Street. Κατά μία εκδοχή, μάλιστα, ήταν η πηγή έμπνευσης για τον κινηματογραφικό χαρακτήρα του Γκόρντον Γκέκο: του κυνικού χρηματιστή στην ταινία «Wall Street» του Όλιβερ Στόουν, με την ατάκα-σήμα κατατεθέν: «η απληστία είναι καλή»!

Όταν η ταινία βγήκε στους κινητογράφους, στη δεκατία του ’80, ο Τζέιμς Τόμιλσον Χιλ μεσουρανούσε στο χρηματοπιστωτικό «στερέωμα» της Νέας Υόρκης. Πρώτο «βιολί» στη Lehman Brothers, ήταν ο «άρχοντας» των συγχωνεύσεων – με τους χειρισμούς του στην αγοραπωλησία του κολοσσού RJR Nabisco «κέρδισε» μάλιστα… επάξια μια θέση στις σελίδες του αποκαλυπτικού βιβλίου «Βάρβαροι προ των Πυλών»!

Όπως και να έχει, η εποχή εκείνη φάνταζε «χρυσή» απ΄όλες τις απόψεις. Η οικονομία έδειχνε να πηγαίνει «τρένο». Οι μισθοί των τραπεζικών στελεχών ήταν μυθικοί, με πολλά μηδενικά στην κατάληξή τους, χωρίς… υποδιαστολή. Κι ο Χιλ έχει πια συγκεντρώσει στα χέρια του μεγάλα πλούτη: σπίτια στο Μανχάταν, στο Ίστ Χάμπτον, στο Κολοράντο, στο Παρίσι, ένα σκασμό από μετοχές και μία τεράστια συλλογή με έργα τέχνης.

Διαβάστε ακόμη: Ο «Λύκος» της Wall Street

Το 1993, ωστόσο, η Lehman Brothers του έδειξε την πόρτα της εξόδου. Λίγο αργότερα, του άνοιξε τις «αγκάλες» της η επενδυτική Blackstone Group, στην κατοχή της οποίας ήταν τότε η… πολυθρύλητη σήμερα -και στη χώρα μας- BlackRock. Για τον Χιλ, ήταν ουσιαστικά μία νέα αρχή.

Δεν ξεκίνησε από τα ανώτατα κλιμάκια, γρήγορα όμως έφθασε στην κορυφή. Το 2000 ανέλαβε τα hedge-fund-of-funds της Blackstone (επενδυτικά κεφάλαια για λογαριασμό άλλων ταμείων), κι έκτοτε κατάφερε να τα τραβήξει από τον «πάτο» στα ύψη. Σήμερα, ο τομέας του έχει 53 δισ. δολάρια σε περιουσικά στοιχεία, διπλάσια από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή…

Η επιτυχία του βασίστηκε όχι στη μεταφορά επιστροφών, αλλά στην προσφορά των κεφαλαίων σε οργανισμούς, όπως σε συνταξιοδοτικά ταμεία, ως μία ασφαλέστερη εναλλακτική από τις τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο. Φέτος, η Blackstone επικεντρώθηκε στους ιδιώτες επενδυτές, στοχεύοντας στο ενδιαφέρον τους γι’ αυτό το σχήμα.

Από τον Αύγουστο, άρχισε το πρόγραμμα αμοιβαίων κεφαλίων 1 δισ. δολαρίων για τους πλούσιους πελάτες της Fidelity Investments. Έτσι, ενώ οι οργανισμοί μπορούν να επενδύσουν το 25% των περιουσιακών στοιχεών τους σε εναλλακτικές -όπως μετοχές και ομόλογα- το ποσοστό για τους ιδιώτες περιορίζεται στο 2%. Κατά τον πρόεδρο της Blackstone, Χάμιλτον Ε. Τζέιμς, αυτό «καταδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει αυτή η αγορά».

Διαβάστε ακόμη: Ο «μετανιωμένος» διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs

Με αυτά και μ’ άλλα, ο Χιλ κατάφερε στα 65 του να κάνει την ολική επαναφορά. Πλέον, είναι το τρίτο υψηλότερα αμοιβόμενο στέλεχος της Blackstone. Οι αποδοχές του έφθασαν πέρυσι τα 13,7 εκατ. δολάρια. Στο χαρτοφυλάκιό του έχει 506 εκατ. δολάρια σε μετοχές της Blackstone -είναι όσα του έχουν απομείνει από τις ρευστοποιήσεις, συνολικού ύψους 45 εκατ. δολαρίων, στις οποίες έχει προχωρήσει από την εποχή που η εταιρία εισήχθη στο χρηματιστήριο, το 2007.

Κοιτώντας πίσω, παραδέχεται ότι η απόλυσή του από τη Lehman «ήταν μία πολύ δυσάρεστη εμπειρία, γιατί πίστευα ότι έκανα καλή δουλειά». Όμως, «θα πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα για να κάνει την προσωπική επανεκκίνησή του. Το προσωπικό στοίχημα για τον καθένα», καταλήγει, «είναι πώς θα το καταφέρει, παρά τις αντιξοότητες».

Όσο για το εάν πράγματι μοιάζει στον κινηματογραφικό Γκόρντον Γκέκο; «Ο Όλιβερ Στόουν δεν με συνάντησε ποτέ», λέει. «Για την ακρίβεια, δεν νομίζω ότι ξέρει καν ποιος είμαι»!

Διαβάστε ακόμη: Τρία πράγματα που κάνουν τους σημερινούς CEOs καλύτερους από ποτέ